Rok od 30 dana

Traži se izmještanje migranata iz prihvatnih centara Bira i Miral

Ponovo smo uputili poziv nadležnim državnim institucijama da se uključe u rješavanje ovog problema, odnosno da nas prestanu ignorirati. Podržavamo zahtjeve lokalnih zajednica i tražimo zatvaranje 'ad hoc' formiranih prihvatnih kampova Bira i Miral.
Vijesti / Flash | 08. 04. 2019. u 13:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Operativna skupina za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjem je sastanku odredila rok od 30 dana da nadležne državne institucije izmjeste migrante i izbjeglice, trenutno smještene u prihvatnim centrima Bira i Miral, u nenaseljeno područje izvan gradova i da se ovi centri zatvore. 

''Ponovo smo uputili poziv nadležnim državnim institucijama da se uključe u rješavanje ovog problema, odnosno da nas prestanu ignorirati. Podržavamo zahtjeve lokalnih zajednica i tražimo zatvaranje 'ad hoc'  formiranih prihvatnih kampova Bira i Miral. Smatramo da Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH uz pomoć Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i lokalnih zajednica u roku od 30 dana mogu pronaći adekvatnu lokaciju izvan gradskih područja. U protivnom ćemo iskoristi sve ono što je u našoj nadležnosti, odnosno što je u nadležnosti Kantonalne inspekcije rada, Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva unutarnjih poslova USK. Jednostavno idemo u pravcu zatvaranja ovakvih centara'', rekao je premijer USK-a Mustafa Ružnić. 

Kantonalni ministar unutarnjih poslova Nermin Kljajić ponovio je važnost angažmana Službe za poslove sa strancima BiH, koja se u proteklom razdoblju ne odaziva na pozive u pomoć. 

''Konstantno ih pozivamo kada na terenu pronađemo ilegalne migrante, međutim ti pozivi su dosada ignorirani. Još jednom apeliramo da nam se pridruže na terenu i da pronađu rješenje za ilegalne migrante koji konstantno pristižu, jer su kapaciteti ovdašnjih centara već nadmašeni. Apeliramo i na naše građane da ne vrše prijevoz ilegalnih migranata, te da im ne iznajmljuju privatne stambene prostore. Zbog toga ćemo dodatno postrožiti inspekcijske kontrole'', dodao je Kljajić. 

Još jednom je istaknuto i kako se neće dopustiti otvaranje eventualnih novih prihvatnih centara na području kantona, dok su predstavnici Crvenog križa USK realizirali akciju informiranja svih migranata i izbjeglica o lokalitetima kontaminiranim minama, s ciljem njihove zaštite prilikom pokušaja prelaska granice Europske unije.



 

Kopirati
Drag cursor here to close