Zavod za javno zdravstvo HNŽ

Sindikat traži smjenu direktora, direktor kaže da se vrši mobing

Traži se hitna smjena direktora ZZJZ HNŽ zbog zloupotrebe položaja i nesavjesnog rada. Upravnom odboru Zavoda jučer je stigao Zahtjev sindikata.
Vijesti / Flash | 09. 06. 2023. u 10:20 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neovisni sindikat radnika u zdravstvu Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije podnio je Upravnom vijeću Zavoda zahtjev za hitnu smjenu direktora Zavoda primarius dr. Eniza Čolakovića koja je jučer na sjednici upravnog vijeća i razmatrana, doznaje Bljesak.info.

Sjednica Upravnog vijeća bi se trebala nastaviti u iduću srijedu.

''Sindikat očekuje da Upravno vijeće promptno reagira i da odmah smijeni direktora zavoda iz svih obveznih razloga za smjenu koji su u Zahtjevu navedeni. Sindikat će podnijeti nadležnom tužiteljstvu HNŽ i kaznene prijave protiv direktora Zavoda, odnosno svih odgovornih osoba'', navode za Bljesak.info iz Nezavisnog sindikata.

Zloupotreba položaja i nesavjesnog rada

Naime, u Zahtjevu za smjenu direktora sindikat je naveo kako je isti u proteklom periodu počinio više kaznenih djela zloupotrebe službenog položaja i ovlasti i nesavjesnog rada u službi, te zbog internih kršenja akata Zavoda posebno Pravilnika o radu Zavoda, Statuta Zavoda kao i drugih Zakona te nanošenja štete Zavodu.

Kako navode glavni razlog smjene je zataškavanje prometne nesreće u kojoj je suvozač, vanjski suradnik Federalnog zavoda zadobio teške tjelesne ozljede, a na službenom automobilu zavoda je počinjena velika materijalna šteta.

Naime, H.T je bio angažiran kao vanjski suradnik Zavoda za prikupljanje podataka i izvještavanje o cijepljenju protiv Covid-19, koji je kontinuirano trebao unositi podatke u bazu COVID-19 kao i na web platformu, a sve po projektu Svjetske zdravstvene organizacije kojeg je provodio Zavod za javno zdravstvo FBiH. Sindikati navode da je H.T. sklopio ugovor o djelu sa ZZJZ FBiH, a pod stručnim nadzorom ZZJZ HNŽ.

''U periodu realizacije navedenog Ugovora o djelu, a po direktorovom nalogu odgovornih osoba Zavoda za javno zdravstvo HNŽ Eniza Čolakovića i drugih odgovornih osoba Službe za higijenu, a bez znanja i obavještenja direktora ZZJZFBiH, H.T. je bio protuzakonito usmeno raspoređen u Službu za higijenu i zdravstvenu ekologiju Zavoda, čiji je Šef službe prim. Eniz Čolaković'', navode Sindikati u zahtjevu, dodajući kako je H.T. u sklopu te službe naloženo da obavlja i redovne poslove i zadatke iz domena djelatnosti Zavoda odnosno Službe higijene.

Protuzakonito upućen na poslove

Također navode, kako je H.T. upućivan da obavlja redovne komercijalne poslove Zavoda na terenu, odnosno uzima uzorke vode za piće i hrane na analizu i dostavlja iste u Zavod. Pri tome H.T. sa Zavodom HNŽ-a nije, kako tvrde Sindikati imao potpisan ugovor o radu ili djelu.

''Obavljajući poslove na koje je bio protuzakonito upućen, H.T. je početkom veljače u prometnoj nesreći kod Širokog Brijega zadobio teške tjelesne ozljede – prijelom dva kičmena pršljena'', navodi se u Zahtjevu.

Navode da su Zahtjevi zbog kojih je H.T. upućivan da obavlja poslove u Službu higijene i zdravstvene ekologije 'nesposobnost odgovornih osoba, a posebno direktora Zavoda Eniza Čolakovića, ujedno i šefa Službe higijene da efikasno organizira poslove u svojoj Službi, kao i na terenu te je kršeći propise i zloupotrebom službenog položaja i ovlasti, iako je bio dobro upoznat s odredbama Ugovora o djelu i obvezama H.T. u sklopu Zavoda, zajedno s drugim odgovornim osobama iz te Službe, kao osobu koja uopće nije radnik Zavoda redovno iskorištavali i protuzakonito upućivali i nalagali da obavlja i redovne komercijalne poslova Zavoda na terenu, gdje je prilikom obavljanja tih poslova isti teško ozlijeđen te nakon toga više mjeseci bio imobiliziran i liječen, te nesposoban za rad.

Zataškivanje slučaja

Sindikati u svom zahtjevu za smjenu direktora tvrde kako je Eniz Čolaković pokušao zataškati slučaj i težinu djela, te je prepustio da poduzme obvezne pravne korake propisane internim pravilnicima, te naložio da se uzme pismena izjava vozača službenog automobila i ozlijeđenog H.T. o okolnostima pod kojima se dogodila prometna nesreća, kako bi se ustanovilo kako je nastala materijalna šteta na službenom vozilu.

''Direktor zavoda nije u skladu s članom 84. Pravilnika o radu Zavoda formirao Komisiju za utvrđivanje visine štete koja je nastala na službenom automobilu Zavoda za učinjenu štetu na imovini Zavoda, pa je samostalno i suprotno odredbama Pravilnika o radu Zakona o radu Statuta Zavoda i Zakona o javnim nabavkama BiH te obveze raspisivanja postupka javne nabavke i suprotno Planu javnih nabavki Zavoda, naložio da se šteta koja je nastala popravkom službenog automobila majstoru koji je osobni poznanik direktora i to u iznosu od više tisuća maraka (preko 4.500KM) po dostavljenoj fakturi u cijelosti izmiri iz tekućih sredstava Zavoda čime je Zavodu učinio veliku materijalnu štetu'', navodi se u Zahtjevu.

Također dodaju, da je automobil i dalje neispravan te se nalazi u privatnom dvorištu, a u međuvremenu posebno u periodu provođenja sustavne deratizacije zbog nedostatka raspoloživih službenih vozila, po nalogu direktora Čolakovića od rent-a-car agencije iznajmljuju se vozila čiji se najam, kako tvrde plaća po visokim cijenama.

Fiktivni lažni Izvještaji

Dalje navode, da je direktor Čolaković u cilju daljnjeg zataškavanja događaja potpisivao fiktivne lažne Izvještaje o aktivnostima i radu vanjskog suradnika ZZJZ FBiH H.T., iako je on u tom razdoblju bio liječen zbog posljedica prometne nesreće, te nije dolazio u Zavod niti je obavljao poslove za koje je bio angažiran.

Uz ostalo Sindikat optužuje direktora da ne donosi Cjenovnik usluga Zavoda na bazi ekonomske isplativosti, već duže vrijeme od komiteta do komiteta ''odokativno'' i često po osobnom nahođenju, a ne transparentno i javno, određuje cijene bez ekonomske isplativosti čime je počinjena dodatna materijalna šteta Zavodu.

''Ovo je samo dio navedenih obveznih razloga za hitnu smjenu direktora Zavoda te zahtijevamo od Vas kao nadležnog organa da postupite u skladu s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH o nakon provedene procedure hitno smijenite direktora Zavoda Eniza Čolakovića. Zahtijevamo i da se pokrene postupak namirenja štete koju je direktor zloupotrebama službenog položaja o ovlaštenja počinio Zavodu nezakonitom isplatom popravke službenog automobila, te da mu se naloži da štetu koju je učinio prema Zavodu, izmiri iz vlastitih sredstava u cijelosti. Sve navedene činjenice i dokazi bit će proslijeđeni i nadležnom tužiteljstvu HNŽ'', navode Sindikati.

Čolaković: Mobing

Direktor Zavoda Eniz Čolaković za Bljesak.info kratko je komentirao Zahtjev za smjenu, rekavši kako predsjednik sindikata nad poslodavcem ne može vršiti mobing, te da će se o svemu pa i radu predsjednika sindikata očitovati demantom idući tjedan.

Pokušavali smo kontaktirati i predsjednicu Upravnog vijeća zavoda Romanu Pelalić pozivom na mobilni telefon, no do zaključenja teksta nismo je uspjeli dobiti.

Optužen 2017.

Inače, Čolaković je u rujnu 2017. godine na mostarskom Općinskom sudu proglašen krivim za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja u svezi nezakonitog zapošljavanja.

Prema optužnici, Čolaković se teretio da je 16. siječnja 2016. godine, radeći na poslovima ravnatelja ovog zavoda, a u namjeri da drugom pribavi korist iskorištavanjem svojih ovlasti odgovorne osobe i službenog položaja, postupio protivno odluci Vlade HNŽ-a o zabrani zapošljavanja državnih službenika i namještenika u ustanovama i drugim institucijama koje se financiraju iz proračuna, te primio u radni odnos magistricu kemije bez radnog iskustva, te ju postavio na mjesto voditeljice Odjela za sanitarnu kemiju i dijagnostiku ovog zavoda. Time je, navodi se, postupio i protivno sistematizaciji radnih mjesta u sklopu pravilnika o unutarnjoj organizaciji rada od studenog 2007. kojim je određeno da voditelj Odjela mora biti sanitarni kemijski specijalist diplomirani inženjer kemije i imati najmanje tri godine radnog iskustva u

Inače, Čolaković se nakon što je Bljesak.info objavio priču o nelegalnom upošljavanju, branio kako ne vidi u tome ništa sporno te je tvrdio kako nema poznanstva s uposlenom te da se diplomiranjem prve generacije magistara kemije s Univerziteta Đemal Bijedić stekli uvjeti da ''primimo nekoga u radni odnos'' te je u demantijima pokušao dokazati da je uposlena ispunila uvjete zbog promjene u obrazovnom sustavu.

Podsjetimo, Eniz Čolaković ponovno je 2021. godine izabran na mjesto vršitelja dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije, odlukom Upravnog vijeća Zavoda uz suglasnost županijskog Ministarstava zdravstva.

Kopirati
Drag cursor here to close