VeDe u Zavodu

Mostar: Osuđivani direktor vraćen u fotelju!

Čolaković je u rujnu 2017. godine na mostarskom Općinskom sudu proglašen krivim…
Gospodarstvo / Posao | 18. 10. 2021. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eniz Čolaković izabran je na mjesto vršitelja dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije, doznaje portal Bljesak.info.

Pročitajte još

Odlučilo je to danas Upravno vijeće Zavoda uz suglasnost županijskog Ministarstava zdravstva.

Inače, Čolaković je u rujnu 2017. godine na mostarskom Općinskom sudu proglašen krivim za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja u svezi nezakonitog zapošljavanja.

Prema optužnici, Čolaković se teretio da je 16. siječnja 2016. godine, radeći na poslovima ravnatelja ovog zavoda, a u namjeri da drugom pribavi korist iskorištavanjem svojih ovlasti odgovorne osobe i službenog položaja, postupio protivno odluci Vlade HNŽ-a o zabrani zapošljavanja državnih službenika i namještenika u ustanovama i drugim institucijama koje se financiraju iz proračuna, te primio u radni odnos magistricu kemije bez radnog iskustva, te ju postavio na mjesto voditeljice Odjela za sanitarnu kemiju i dijagnostiku ovog zavoda.

Time je, navodi se, postupio i protivno sistematizaciji radnih mjesta u sklopu pravilnika o unutarnjoj organizaciji rada od studenog 2007. kojim je određeno da voditelj Odjela mora biti sanitarni kemijski specijalist diplomirani inženjer kemije i imati najmanje tri godine radnog iskustva u struci.

Podsjećamo, Čolaković se, nakon što je Bljesak.info objavio priču o nelegalnom upošljavanju, branio kako ne vidi u tome ništa sporno te je tvrdio kako nema poznanstva s uposlenom te da se diplomiranjem prve generacije magistara kemije s Univerziteta Đemal Bijedić stekli uvjeti da ''primimo nekoga u radni odnos'' te je u demantijima pokušao dokazati da je uposlena ispunila uvjete zbog promjene u obrazovnom sustavu.

Video: Obitelj Grabo - Zidovi nemaju oči

No, pokazalo se kako je na Zavodu za zapošljavanje bilo onih koji su mogli konkurirati za taj posao.

Pored toga, inspekcija rada Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi utvrdila je ranije kako je Čolaković protuzakonito uposlio još jednu osobu koja je, dovedena na mjesto voditelja laboratorije dok sporna uposlenica ne stekne potrebno radno iskustvo. Radilo se o upošljavanju po ugovoru o djelu koje nije u skladu sa Zakonom o radu.

Kopirati
Drag cursor here to close