Oprez

Tragedija u Mostaru otvorila pitanje: Tko je odgovoran za sigurnost na manifestacijama?

Zakonodavac je u oblasti javnog okupljanja jasno dao obaveze i naznačio obaveze organizatora i voditelja javnog okupljanja, te ulogu policije u sustavu kontrole poštivanja tih obaveza.
Vijesti / Flash | 02. 08. 2023. u 07:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon tragičnog događaja u Mostaru tijekom održavanja tradicionalnih skokova sa Starog mosta, u kojem je nastradala njihova sugrađanka, mnogi postavljaju pitanja na koji način se na ovakvim i drugim manifestacijama garantira sigurnost posjetiteljima kojih ima, možemo reći, skoro iz cijelog svijeta, te šta sve poduzeti da ne bi došlo do nesretnih slučajeva, piše Oslobođenje.

Tisuće posjetitelja

Svjedoci smo da se ove godine, nakon razdoblja neodržavanja zbog Covida, organiziraju mnogobrojne manifestacije, kao što smo rekli, od skokova u vodu, festivala, koncerata do tradicionalnih korida, među kojima je najpoznatija ona u Čevljanovićima, a koja je ove godine okupila čak više od 10.000 posjetitelja.

Kada se radi o javnim okupljanjima i manifestacijama tog karaktera, Uprava policije Kantona Sarajevo ima jasno definirane nadležnosti kroz set zakonskih rješenja. Zakonodavac je u oblasti javnog okupljanja jasno dao obaveze i naznačio obaveze organizatora i voditelja javnog okupljanja, te ulogu policije u sustavu kontrole poštivanja tih obaveza.

Tako Džafer Hrvat, načelnik Sektora uniformirane policije Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, u izjavi za Oslobođenje objašnjava da je zakonodavac dao ovlaštenje policiji da provjeri je li organizator poduzeo sve mjere, te da naloži dodatne ukoliko nađe za shodno. Policija potom obavlja procjenu stupnja rizika i stupnja ugroženosti sudionika na skupu, te u skladu s tim određuje svoje i dodatne mjere za organizatora.

‘Poduzimamo mjere po zakonu’

- Moja iskustva do sada, u mojoj praksi od 30 godina, govore, ali to je moje mišljenje, da organizatori javnih okupljanja nisu baš neke stvari ozbiljno shvatili kroz zakon, na koji način nešto poduzeti, odnosno nisu ozbiljno shvatili dimenziju svoje odgovornosti u odnosu na organizaciju javnog okupljanja, naglašava načelnik Hrvat.

Dodaje kako je posljednjih godina u Kantonu Sarajevo prisutan još jedan trend kada je riječ o javnim okupljanjima.

- Po mom mišljenju, prisutan je trend u KS-u nekog proeuropskog rješenja, iznosim opet svoj stav, neke vrste liberalizacije tog segmenta, odnosno uvođenje ovog u sferu i diskursa ljudskih prava i sloboda, kazuje Hrvat, te dodaje kako nije siguran da smo mi spremni kao društvo za taj stupanj liberalizacije.

U Kantonu Sarajevo, prema podacima iz Uprave policije KS-a, godišnje se organizira više od 20.000 skupova, svih vrsta manifestacija, od sportskih priredbi do većih javnih okupljanja. U odnosu na procjenu stupnja rizika i ugroženosti, policija određuje svoje mjere.

I Gorska služba spašavanja - Stanica Sarajevo je među onima koji osiguravaju brojna javna okupljanja u Kantonu Sarajevo.

Edin Zametica, glasnogovornik Gorske službe spašavanja SS, kazuje za Oslobođenje da u pripremama sagledaju sve segmente tog događaja i predvide moguće situacije u skladu sa tim.

- Šaljemo naše specijalističke timove i specijalističke ekipe na teren, primjera radi, unazad nekoliko godina u KS-u osiguravamo skokove sa brane na Bembaši u Sarajevu. Mi tada radimo dva ili tri zarona, prije samog događanja skokova dva ili tri ili sedam dana unaprijed, dva- tri kontrolna zarona radimo da bismo vidjeli dno Miljacke, da li je čisto stotinu posto, je li sigurno za same skakače, gdje oni skaču, kazuje Zametica, te nabraja aktivnosti na sam dan događaja.

- Na dan tog održavanja šaljemo naše četiri ekipe, od toga je jedna u vodi sa čamcem, ronioci su u vodi sa punom opremom, imamo dvije ekipe koje su oko same skakaonice i imamo tim koji je u rezervi u slučaju da nešto krene po zlu, ističe.

Upozorenje građana

Ali, upozorava Zametica, na takvim događajima nesavjesni građani koji su tu žele možda da vide malo više i uvijek se može dogoditi neka nesretna situacija ili nesretan slučaj.

- To jednostavno ni organizator, ni mi kao spasioci ne možemo predvidjeti, pogotovo ako se radi o velikom broju ljudi, naglašava Zametica, dodajući da je najbitnije apelirati na građane koji dolaze na takve manifestacije da se drže uputa organizatora, da poštuju obilježavanje trakama i slično, kako bi smanjili na minimum sve greške do kojih može doći.

 

Kopirati
Drag cursor here to close