Hu kers

Samo u BiH: Sastanak o korupciji s čovjekom optuženim za korupciju!

Podsjećamo, Tužiteljstvo BiH je podiglo 25. studenog optužnicu protiv ministra Cikotića, a nju je potvrdio i državni sud.
Vijesti / Politika | 16. 12. 2021. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić sastao se danas u Sarajevu s vršiteljem dužnosti pomoćnika ministra financija SAD Paulom Ahernom, koji ovog tjedna boravi u posjeti regiji ''kako bi se upoznao s prijetnjom koju organizirani kriminal i korupcija predstavljaju za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana''.

U priopćenju Ministarstva sigurnosti navodi se kako je ''razgovarano na koji način SAD mogu da pomognu BiH u borbi protiv organiziranog kriminala i ostvarivanju strateških ciljeva u oblasti sigurnosti i integracijskih procesa''.

''Tijekom sastanka, razmijenjeni su stavovi o efikasnijem sankcioniranju kriminalnih grupa i povezanih pojedinaca. U tom svjetlu, ukazano je i na sankcije koje je Ministarstvo financija SAD nedavno uvelo za pojedine kompanije i osobe u regiji zbog destabilizirajućeg i koruptivnog ponašanja'', navedeno je u priopćenju.

Video: Obitelj Grabo - Put do pečata

Podsjećamo, Tužiteljstvo BiH je podiglo 25. studenog optužnicu protiv ministra Cikotića, a nju je potvrdio i državni sud.

Optužnicom ga se tereti za zloupotrebu položaja i prema kojoj je od 2009. do 2011. godine, kada je obnašao dužnost državnog ministra obrane, oštetio proračun BiH za iznos od oko 9,7 milijuna KM

''Cikotić se tereti da je, u periodu od 2009. do 2011. godine, zloupotrijebio službeni položaj državnog ministra tako što je na nezakonit način pogodovao kupcu, na štetu ministarstva kojim je rukovodio, prilikom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme. U optužnici se navodi da je optuženi potpuno nezakonito i zaobilazeći predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, vršio izmjene ugovora, nakon čega je preduzeću ‘Scout’ d.o.o. Zagreb, umjesto zastarjelog naoružanja i streljiva, koje je i bilo predviđeno za otpis i prodaju kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja, izmjenama ugovora izvozio oružje i streljivo većeg kvaliteta i potražnje na tržištu, pa je na taj način oštetio proračun BiH za iznos od oko 9,7 milijuna KM, kao i drugima pribavio imovinsku korist u višemilijunskom iznosu - navodi se u ranijem priopćenju Tužiteljstva BiH. Prema optužnici, Cikotić je, kao službena osoba u tijelima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama prouzrokovao štetu po proračun BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je počinio produženo kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja'', navelo je Tužiteljstvo BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close