Afere

Tko je sve u BiH osumnjičen da je zloupotrijebio stanje pandemije?

U Тransparency internationalu vjeruju da će zloupotrebe koje su vršene u vrijeme pandemije dobiti sudski epilog.
Vijesti / Flash | 08. 10. 2021. u 07:00 Bljesak.info
Afere u doba pandemije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republičko javno tužiteljstvo Republike Srpske, uputit će Okružnom sudu u Banjoj Luci, prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv Mladena Gajića, ravnatelja dobojske Bolnice, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Zloupotreba službenog položaja. Gajić, koji je uhićen  sumnjiči se kako je, koristeći izvanrednu situaciju zbog koronavirusa kompaniji „Travel for fun“ pribavio znatnu imovinsku korist na štetu proračunskih sredstava. Tko je sve u BiH osumnjičen da je zloupotrijebio stanje pandemije?

Privođenja zbog zloupotreba u nabavkama medicinske zaštitne opreme i termalnih kamera, u okviru istrage u slučaju „Korona ugovori“, kojima je, sumnja se, u posljednjem slučaju proračun Republike Srpske oštećen za oko 600 000 KM najnoviji su primjeri spornih javnih nabavki u vrijeme pandemije koje su pod lupom Tužiteljstva. Intenzivno, kažu, rade i na ispitivanju afere „Kisik“. Određena dokumentacija izuzeta je iz UKC-a, a upućen je i zahtjev za dostavljanje dokumentacije Agenciji za lijekove BiH i drugim pravnim osobama koja se dovode u vezu s tim slučajem. Pod lupom su i javne nabavke koje je prošle godine provodio Fond zdravstvenog osiguranja RS.

"Mi imamo formiran predmet i kada su u pitanju javne nabavke koje je provodio FZO i imamo upućen akt Agenciji za javne nabavke vezano za nezakonita postupanja u postupcima javnih nabavki FZO. U tijeku je još uvijek pribavljanje sve potrebne dokumentacije i predmet se nalazi u fazi provjera", kazala je Dragica Tojagić, glasnogovornica Republičkog javnog tužiteljstva RS

Sporna je bila i nabavka koja je provođena po hitnoj proceduri kada je riječ o mobilnoj bolnici. No pod pritiskom javnosti ugovor, koji je također realiziran posredstvom Instituta za javno zdravstvo, a za koji je Vlada RS inicijalno izdvojila 3,6 milijuna KM, je raskinut. Tko je i za što kriv u slučajevima zloupotreba u doba pandemije konačnu riječ dat će pravosudni organi. Pitanje je hoće li se istrage biti provedene do kraja jer nalozi najčešće dolaze iz, kako prenosi BHRT otuđenih centara moći.

"U potpuno istoj situaciji sam bio kada su bile poplave gdje meni organ koji je iznad mene Vlada i neki krizni štab spušta dokument da nešto nabavim protuzakonito. Ja sam bio dovoljno iskusan i stariji i to sam odbio. Zbog toga sam smijenjen. Sve se dogovori, sve se uradi i onda se spusti na niži organ da provede neku stvar. Sutra kada se nešto kaže kriv je taj niži organ", objašnjava Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja RS

U Тransparency internationalu vjeruju da će zloupotrebe koje su vršene u vrijeme pandemije dobiti sudski epilog.

Damjan Ožegović, Transparency international BiH kazao je: "Mi nemamo nažalost pravosudnih epiloga svih velikih afera i tzv. slučajeva visoke korupcije. Međutim, ovdje zbog velikih pritisaka javnosti i osjetljivosti teme jer se radi o ugroženosti zdravlja stanovništva vidimo da su institucije počele reagirati."

"Očekujem da se pojavi još afera vezanih za različite javne nabavke tijekom pandemije, ali ne samo u zdravstvu nego i u drugim sferama života. Jedini epilog koji bi imao smisla jesu teške kazne protiv ljudi koji su ih napravili kako bi se poslala poruka onima koji dođu poslije njih da se tako ne može ponašati", kazala je Rubina Čengić, novinarka i aktivistica

Uvjerljivo najveća afera koja je potresla BiH je „Srebrena malina“. Optužnica za respiratore, za koje se ispostavilo da nisu upotrebljivi za osnovnu namjenu, a plaćeni su 10,5 milijuna KM posredstvom firme koja se bavi proizvodnjom voća , podignuta je protiv premijera FBiH Fadila Novalića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite , federalne ministrice financija te vlasnika Srebrene maline. Za ovu aferu u tijeku je suđenje pred Sudom BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close