Sporne nabavke

Tko je sve nabavljao kisik od neovlaštenih distributera?

Dom zdravlja Breza manje količine nabavljao je od dvije kompanije iz Ilijaša i Sarajeva koje nisu ovlašteni distributeri. Indikativno - nakon medijskih natpisa o nabavkama od neovlaštenih distributera - ranija praksa je prekinuta.
Vijesti / Flash | 19. 10. 2021. u 09:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je proteklog mjeseca objavljena priča o spornim nabavkama medicinskog kisika od neovlaštenog distributera za potrebe Doma zdravlja u Zenici, nadležne institucije su se ozbiljnije pozabavile radom zdravstvenih ustanova u Zeničko-dobojskom kantonu.

Među prvima reagiralo je županijsko Ministarstvo zdravstva koje je nakon dobijanja dokumentacije iz zdravstvenih ustanova utvrdilo da je u 8 slučajeva od neovlaštenih distributera navodno nabavljan medicinski kisik, piše FTV.

Prvi rezultati interne kontrole koju je provelo Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona pokazat će da su Kantonalna bolnica Zenica te domovi Zdravlja Visoko, Kakanj, Zavidovići, Olovo i Vareš poštivali zakonske propise pri nabavkama medicinskog kisika. No, bilo je i onih koji nisu. Opća bolnica u Tešnju tijekom 2020. godine nabavila je od društva Istrabenz plini kisik u vrijednosti 43 tisuće maraka.

''U tešanjskoj bolnici, koji su nešto manje količine dobavljali preko nekog drugog dobavljača, od 13.02.2020. godine, prije onog najjačeg udara, koristio se isključivo Messerov kisik. 5-6 domova zdravlja aktivnosti je obavljalo na isti način'', navodi ministar zdravstva Adnan Jupić ZDK-a (NES).

Već ranije je utvrđeno a kasnije će i sami priznati, zenički Dom zdravlja je od društva Istrabenz plini iz Breze nabavljao kisik iako ta tvrtka nije ovlašteni distributer za proizvodnju i promet lijekova. Prema saznanjima Federalne televizije, utvrđeno je i da su domovi zdravlja u Žepču, Maglaju, Tešnju i Usori tijekom 2020. godine nabavljali kisik od istog dobavljača. Poliklinika sa dnevnom bolnicom u Doboj Jugu takvu nabavku obavila je i 2021. godine. Dom zdravlja Breza manje količine nabavljao je od dvije kompanije iz Ilijaša i Sarajeva koje nisu ovlašteni distributeri. Indikativno - nakon medijskih natpisa o nabavkama od neovlaštenih distributera - ranija praksa je prekinuta.

Ministar Jupić dodaje kako je veliki broj zdravstvenih ustanova koji je kisik nabavljao iz nekih drugih izvora početkom ovog mjeseca sklopio ugovore sa tvrtkom Messer.

U vezi sa spornim nabavkama u tijeku su aktivnosti i Kantonalnog tužiteljstva - jedino u slučaju zeničkog Doma zdravlja. Inspekcijski nadzor u ostalim zdravstvenim ustanovama još obavljaju zdravstveni i farmaceutski inspektori da bi se utvrdilo gdje je kisik bio apliciran. Struka decidno kaže da se industrijski od medicinskog kisika razlikuje, te da su greške u tom slučaju lako uočljive.

''Odgovarajuće referentne laboratorije će lako utvrditi da li je došlo do onečišćenja kisika i da li je kisik bio zapakovan u neodgovarajuću ambalažu, tj. ambalažu koja je bila namijenjena za industrijski kisik. Ako se to radilo, to stvara mogućnost da je moglo ostaviti negativne posljedice po pacijente'', objašnjava Ilhan Bušatlić, profesor na Odsjeku za kemijsko inženjerstvo UNZE.

Nakon što nadležna Kantonalna uprava za inspekcijske poslove sačini izvještaje, resorno ministarstvo će sa njihovim sadržajem upoznati upravne odbore zdravstvenih ustanova u kojima su sporne nabavke realizirane. Pravila su jasna - ukoliko je bilo kršenja, Upravni odbor bi u roku od 30 dana trebao smijeniti direktore ustanova, no ako se oni ogluše, tek po isteku tog roka resorni ministar ima mogućnost smjene. Na potezu su inspekcijske, istražne i pravosudne institucije, jer kada je u pitanju zdravlje građana – odgovornosti mora biti.

Kopirati
Drag cursor here to close