Usvajanje Nacrta zakona

TI BiH: Odluka NSRS je nastavak udara na udruženja i medije koja nisu pod kontrolom vlasti

TI BIH je više puta upozorio da će se ovim zakonom legalizrati slučajevi sukoba interesa brojnih dužnosnika i savjetnika koji vode nevladine organizacije financirane milijunskim iznosima iz proračuna.
Vijesti / Flash | 28. 09. 2023. u 16:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International u BiH smatra da je današnje usvajanje Nacrta Zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija nastavak udara na udruženja građana i medije koji nisu pod kontrolom vlasti u Republici Srpskoj.

Uprkos argumentiranim kritikama koje su se mogle čuti u Narodnoj skupštini RS čak i od poslanika vladajuće većine, da se ovim zakonom ''agentima stranog utjecaja'' označavaju sve organizacije koje se financiraju iz inozemstva bez obzira kakve aktivnosti imaju, na kraju se nije odustalo od usvajanja takvog nacrta čije povlačenje su tražile brojne domaće i međunarodne organizacije.

Apsurd

TI BiH je još ranije kroz komentare dostavljene na ovaj zakon ukazao da se njime krše ustavom zagarantovana prava na slobodu udruživanja, da on nije u skladu sa Ustavom BiH i Europskom konvencijom o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, i da on može služiti kao osnov za zabranu rada neovisnih organizacija i slobodnih medija.

''Sve druge tvrdnje koje su se mogle čuti na sjednici NSRS da je cilj ovog zakona da udruženja građana ''plaćaju porez, podnose financijske izvještaje'' i sl. su potpuno neargumentirane jer takve obveze i sada postoje i regulirane su drugim zakonima'', priopćili su.

Dodaju i da je potpuno je apsurdno govoriti o ''javnosti rada neprofitnih organizacija'' i potrebi da se njima zabrani ''političko djelovanje'' jer Vlada RS nastavlja da krije podatke o nevladinim organizacijama koje se financiraju javnim novcem i koje su otvoreno provodile političke aktivnosti praveći skupove podrške vlasti.

''Ovaj apsurd je tim veći što su danas na istoj sjednici usvojene izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojima je i zvanično ozakonjeno pravo javnih dužnosnika da imaju svoje sopstvene nevladine organizacije koja se financiraju iz proračuna i kojima od sada mogu nesmetano dodjeljivati milijunske iznose ''ako za rad u NVO ne primaju plaću''.

Legaliziranje slučajeva sukoba interesa brojnih dužnosnika

TI BIH je više puta upozorio da će se ovim zakonom legalizrati slučajevi sukoba interesa brojnih dužnosnika i savjetnika koji vode nevladine organizacije financirane milijunskim iznosima iz proračuna i da će time biti izgubljena posljednja prepreka za koncetraciju moći u rukama podobnih i izvlačenje javnog novca preko takvih udruženja. Zbog toga se može reći da je na istoj sjednici legalizovana korupcija i izvlačenje javnog novca preko nevladinih organizacija povezanih sa vlastima i napravljan prvi korak ka satanizaciji i zabrani rada neovisnih udruženja i medija koji ukazuju na takve pojave.

Posebno je sporno što se ovim zakonom ograničava sloboda izražavanja i zabranjuje jedno od osnovnih prava kao što je predlaganje zakona. Također uvođenje obveze udruženjima finansiranih iz inozemstva da obilježavaju materijale stvara se opasnost od stigmatizacije a ne predviđa se postupak brisanja iz registra 'agenata stranog utjecaja''.

TI BiH smatra da je ovaj zakon uz nedavne izmjene Krivičnog zakonika kojim je kriminalizovana klevete, nastavak najavljenih pokušaja vlasti da na sve načine uguši, pa čak i metodama svojstvenim totalitarnim režimima suzbije svaku javnu kritiku, priopćio je TI BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close