Optužen

Thaci u ponedjeljak pred sudom u Haagu

Optužnica protiv Thacija potvrđena je 26. listopada, a on je nakon predaje u četvrtak prebačen u Haag i smješten u pritvorski objekat Specijaliziranih vijeća u Haagu.
Vijesti / Flash | 06. 11. 2020. u 19:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši predsjednik Kosova Hashim Thaci, koji je optužen za ratne zločine, prvi put će izaći pred sud u Hagu u ponedjeljak, priopćeno je iz Specijaliziranih vijeća Kosova.

"Devetog studenoga u 15 sati održat će se prvo pristupanje sudu Hashima Thacija u sudnici Specijaliziranih vijeća Kosova u Haagu", navodi se u priopćenju.

To je, kako prenosi Tanjug, prvo pristupanje sudu Thacija u predmetu sprecijaliziranih tužitelja protiv njega, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija.

Optužnica protiv Thacija potvrđena je 26. listopada, a on je nakon predaje u četvrtak prebačen u Haag i smješten u pritvorski objekat Specijaliziranih vijeća u Haagu.

U optužnici se Thaci tereti po raznim vidovima kaznene odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti prema međunarodnom pravu.

Kako se navodi, prvo pristupanje sudu Hashima Thacija održat će se na javnoj sjednici.

U optužnici koju je podiglo Specijalizirano tužiteljstvo Kosova, sa sjedištem u Haagu, Hashim Thaci, Kadri Veseli, Jakup Krasniqi i Rexhep Selimi terete se da su izvršili zločine protiv čovječnosti sa ciljem sticanja i vršenja kontrole nad cijelim Kosovom, različitim sredstvima.

U optužnici piše i da su četvorica optuženih, kao i drugi članovi te, kako su naveli, udružene zločinačke organizacije, od ožujka 1998. do rujna 1999. godine to radili na način koji je uključivao zastrašivanje, maltretiranje, hapšenje, mučenje, ubojstva, kidnapiranja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close