Priština

Thaci: Nema razloga za spektakularnim akcijama uhićenja

Predsjednik i potpredsjednik Organizacije ratnih veterana OVK-a Gucati i Haradinaj su, prema riječima njihovog odvjetnika Toma Gashija, u procesu isporučivanja Hagu. Njih dvojica do sada nikada nisu bili ispitivani i još uvijek nije poznato zbog čega
Vijesti / Flash | 25. 09. 2020. u 20:34 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio da ni jedna potencijalno okrivljena osoba neće pobjeći pravdi, te da nema ni jednog razloga za spektakularnim akcijama, aludirajući na današnje uhićenje čelnih ljudi Organizacije ratnih veterana OVK-a Hysnija Gucatija i Nasima Haradinaja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Thaci je u izjavi dostavljenoj medijima ocijenio da je objavljivanje dosijea Specijaliziranih veća (Specijalnog suda) neprihvatljivo. On je naglasio da je curenje dokumenata ugrozilo legitimitet Specijalnog suda u očima građana, narušilo imidž države Kosovo i prava potencijalnih optuženih.

Predsjednik i potpredsjednik Organizacije ratnih veterana OVK-a Gucati i Haradinaj su, prema riječima njihovog odvjetnika Toma Gashija, u procesu isporučivanja Hagu. Njih dvojica do sada nikada nisu bili ispitivani i još uvijek nije poznato zbog čega su oni danas uhićeni.

Međutim, Organizacija ratnih veterana OVK-a je tijekom ovog mjeseca objavila da je u tri navrata dobila od nepoznate osobe na tisuće dosijea koji su navodno dokumenta Specijalnog suda za Kosovo u Hagu, pa se njihovo uhićenje povezuje sa kaznenim djelom ometanja rada Specijalnog suda. Pripadnici EULEX policije završili su akciju pretresa glavnog sjedišta Organizacije ratnih veterana OVK-a u Prištini, nakon gotovo osam sati. Oni su zaplijenili nekoliko kompjuterskih kućišta.

Kosovski predsjednik Thaci je izjavio i da građani Kosova i širom svijeta očekuju da će Specijalizirana veća odgovorno, profesionalno i transparentno odgovoriti na monstruozne navode, poput insinuacija o ''trgovini ljudskim organima od strane OVK'' ili o ''Žutoj kući'', u ime kojih "smo bili prinuđeni da osnujemo Specijalizirana vijeća''.

''Kao što povijest pokazuje, Oslobodilačka vojska Kosova bila je dobrovoljni pokret, dio građanskog otpora i posvećenosti slobodi i neovisnosti na Kosovu i kao takva je priznata od međunarodne zajednice. Bili smo i primjer suradnje s međunarodnim pravosuđem, počevši od UNMIK-ovih sudova, Tribunala za bivšu Jugoslaviju u Hagu, EULEX-a, lokalnih sudova i sada sa petim nivoom pravde u poslijeratnom Kosovu, Specijalizovanim vijećima. Ni jedan intervjuirani ili okrivljeni nije izbjegao odgovornost da odgovori nadležnim pravosudnim organima”, istaknuo je Thaci.

Poručio je dalje da je jasno da je potrebna obostrana suradnja, u skladu sa zakonodavstvom o uspostavljanju Specijalizovanih veća, te je ova specijalna pravda dužna da se pridržava i djeluje u skladu s Ustavom Kosova i da poštuje prava svih.

Naglasio je da cijeli svijet zna da je Kosovo bilo žrtva i da su se ''OVK i cijeli kosovski narod suočili sa genocidom i etničkim čišćenjem''.

Specijalizirano tužiteljstvo je u lipnju mjesecu objavilo nepotvrđenu optužnicu i protiv Hashima Thacija, Kadrija Veselija i drugih osoba koja ih tereti za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubojstvo, prisilno nestajanje osoba, progon i mučenje. Ta optužnica još uvijeek nije ni potvrđena ni odbijena.

Specijalizirano tužiteljstvo u Hagu jučer je obavilo prvo uhićenje nakon što je objavljena i prva optužnica od strane Specijalnog suda Kosova u Hagu. Uhićeni Salih Mustafa je odmah prebačen u pritvor u Hagu. Salih Mustafa jedan je od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova u zoni Lap.

Kopirati
Drag cursor here to close