Galić i Gregorian

Teroristička prijetnja u BiH je minimalna

Tijekom sastanka, sugovornici su se posjetili i vremena dogovaranja reforme obrane, za koju su svi konstatirali da je jedna od najuspješnijih u BiH.
Vijesti / Flash | 11. 10. 2023. u 18:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Slaven Galić u srijedu, 11. listopada 2023. godine, u službeni je posjet primio zamjenika podtajnika Organizacije Ujedinjenih naroda i direktora UN-a za borbu protiv terorizma Raffija Gregoriana.

Tijekom sastanka je konstatirano da je sigurnosna situacija u BiH stabilna, što je potvrdio i EUFOR te je istaknuta važnost daljeg produženja mandata EUFOR-a u BiH. Galić je izrazio uvjerenje i da bi se institucije BiH još lakše borile protiv terorističkih prijetnji ukoliko bi BiH bila punopravna članica EU i NATO-a.

Tijekom sastanka, sugovornici su se posjetili i vremena dogovaranja reforme obrane, za koju su svi konstatirali da je jedna od najuspješnijih u BiH. Kao zahvalnost za njegov rad u Povjerenstvu za reformu obrane BiH, zamjenik ministra Galić je uručio Gregorianu Zlatnu plaketu MO BiH.

Ovaj američki diplomat, domaćoj je javnosti poznat kao jedan od supredsjedatelja Povjerenstva za reformu obrane BiH, temeljem kojeg su 2005. godine oformljeni Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH. Gregorian je u BiH obnašao i dužnost glavnog zamjenika visokog predstavnika međunarodne zajednice, a bio je i supervizor za Brčko. Ovog je tjedna u posjetu Bosni i Hercegovini, u funkciji šefa UN-ovog ureda za borbu protiv terorizma, koji je utemeljen prije šest godina.

Sastanku sa zamjenikom Galićem nazočili su i zamjenik ministra obrane BiH za upravljanje resursima, Aleksandar Goganović, tajnik MO BiH Muhamed Smajić, glavni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić i politička savjetnica u Uredu rezidentne koordinatorice UN-a Irina Liczek.

Razgovarano je i o različitim aspektima protuterorističke borbe u svijetu, širem sudjelovanju OS BiH u međunarodnim mirovnim operacijama, misijama UN-a u Kongu i Maliju, gdje OS BiH imaju vojne promatrače ili časnike u stožeru operacija. Također, razgovarano je i o mogućnostima suradnje sa Središtem za obuku za operacije potpore miru (SOOPM/PSOTC) OS BiH, kao i Središtem za protuminsko djelovanje i uništavanje neekspolodiranih ubojnih sredstava OS BiH.

Govoreći o situaciju u svijetu i regiji, Gregorian je konstatirao da je teroristička prijetnja u BiH minimalna te da sigurnosne institucije BiH dobro drže situaciju pod nadzorom. Konstatirao je da ipak uvijek treba biti budan i na oprezu.

Kopirati
Drag cursor here to close