Most Svilaj

Tegeltija: Želje za povezivanjem često su važnije od betona i čelika

''Pokazali smo da imamo dovoljno znanja, vještina i hrabrosti da zajednički realiziramo projekte, gradimo i financiramo ih.''
Vijesti / Flash | 30. 09. 2021. u 16:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izrazio je zadovoljstvo jer je svjedočio završetku velikog investicijskog projekta - otvaranju mosta Svilaj, kojim će se povezati autocesta na Koridoru V-c s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save.

Kazao je da su danas svi svjedočili uspjehu BiH i Republike Hrvatske uz podršku Europske unije, dodajući da je mali broj ovako velikih projekata koji su realizirani, a da ih nisu podržali prijatelji iz Europske unije.

''Pokazali smo da imamo dovoljno znanja, vještina i hrabrosti da zajednički realiziramo projekte, gradimo i financiramo ih. Izgradnja i najmanjeg mosta bilo gdje u svijetu dokazuje sposobnost ljudi da grade, ali istovremeno simbolizira povezivanje ljudi, trgovine, ekonomija i kultura'' - dodao je.

Izgradnja ovog mosta koji je dug 660 metara i koji je koštao više od 23 milijuna eura, za Tegeltiju pokazuje sposobnost zemalja da se grade veliki infrastrukturni projekti te da se povezuju građani i gospodarstvo.

Pročitajte još

''U most je ugrađeno 20.000 tona betona, 10.000 tona čelika, asfalta i drugih građevinskih materijala, ali u njega je ugrađena i velika želja za povezivanje građana BiH i Hrvatske s obje strane Save. Želje za povezivanjem često su važnije od betona i čelika'' - kaže Tegeltija.

Smatra da će ovaj most biti jedan od najvažnijih simbola povezanosti i zajedništva između dvije države, smanjit će distancu među ljudima i predstavljat će instrument međuljudske, privredne i turističke povezanosti.

Video: Tegeltija na otvaranju mosta Svilaj

Izrazio je nadu da će i drugi most u blizini Gradiške, koji također zajednički grade dvije zemlje, otvoriti u ljeto 2022. godine zajedno s predsjednicoma Europske komisije Ursulom von der Leyen i premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem koji su prisustvovali i današnjem otvaranju mosta Svilaj.

Kopirati
Drag cursor here to close