'Jačati odnose'

Plenković: Hrvatska neće dizati žicu prema BiH

''To je samo jedan od mostova, jer iduće godine će biti završen most kod Bosanske Gradiške. Jačanjem infrastrukturnog povezivanja, povezujemo našu ekonomiju i ulaganje'' – kazao je Plenković.
Vijesti / Flash | 30. 09. 2021. u 16:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković poručio je da želi jačati odnose sa Bosnom i Hercegovinom te da Hrvatska 'neće dizati žicu prema BiH'.

To je kazao danas u Svilaju, gdje je zajedno s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen svečano otvorio granični prijelaz i međudržavni most Svilaj na rijeci Savi.

Plenković je kazao da se danas nalaze na rijeci Savi, koja je najduža prirodna granica između BiH i Hrvatske.

''Otvaramo još jedan most koji nas spaja i dolazak predsjednice Europske komisije naglašava simboliku spajanja. Također simbolizira i vrijednosti koje nas povezuju, a to je zajedništvo, odgovornost, povjerenje, uvažavanje, poštovanje i želja da komuniciramo bez ometanja da se ljudi, dobra i usluge kreću bez ograničenja, što su ujedno i europske vrijednosti'' – kazao je.

Plenković tvrdi da Europa danas predstavlja i mostove, ceste, brodove, optičke kablove, radna mjesta, obrte, tvrtke te napredovanja u svakom pogledu.

Dodao je da je projekt realiziran zajedničkom suradnjom i uz financijsku potporu europskih institucija.

Video: Plenković na otvorenju mosta Svilaj

''To je samo jedan od mostova, jer iduće godine će biti završen most kod Bosanske Gradiške. Jačanjem infrastrukturnog povezivanja, povezujemo našu ekonomiju i ulaganje'' – kazao je.

Istaknuo je da je projekt izgradnje mosta vrijedan 22,3 milijuna eura i da se nalazi na međunarodnom koridoru 5C.

''U BiH od Svilaja do Bijače treba izgraditi još 200 km tog koridora. Hrvatska će ove godine završiti dio od Osijeka do mađarske granice, nakon čega ćemo imati punu dimenziju i vrijednost ovog mosta'' – pojasnio je Plenković.

Istaknuo je da će idućeg tjedna biti održan sastanak državnih čelnika EU i zapadnog Balkana te da će to biti prigoda da se na 'sto stave' aspekti daljnjeg paketa pomoći zemljama regije.

''Ali to je i prigoda da pošaljemo snažnu poruku da je proces proširenja živ i da traje, da to za BiH znači daljnje reforme, ali i prigoda za izgradnju međusobnog pomirenja, što je moguće samo ako su tri konstitutivna naroda ravnopravna. To znači poštivanje onoga što je potpisano u Daytonu'' – kazao je.

Izrazio je podršku svih političkih stranaka da se iznađe rješenje za dogovor o izmjenama Izbornog zakona, koji neće dovoditi Hrvate u situaciju da nemaju svog predstavnika u institucijama BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close