'Odluka je konačna'

Tegeltija podnosi ostavku, za sve optužio SDA

Odluka je, kako je kazao u svom obraćanju - konačna i ništa je ne može promijeniti.
Vijesti / Flash | 10. 12. 2020. u 15:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Milan Tegeltija najavio je danas podnošenje ostavke na tu dužnost koja će se, kako je rekao, dogoditi narednog tjedna.

U svom obraćanju je kazao i da će podnijeti ostavku na dužnost člana VSTV-a, te da se povlači i sa dužnosti člana komisije za polaganje pravosudnog ispita na državnoj razini. Istaknuo je, da je odluka - konačna i ništa je ne može promijeniti.

Također je rekao da u ovim okolnostima više neće obavljati nijednu pravosudnu funkciju.

On je u svom obraćanju kronološki iznio svoje viđenje navodnih pritisaka koje je imao, povezujući sve s političkom pozadinom, za što je optužio SDA.

Naglasio je da mu je sigurnost ugrožena te da ga institucije države ne štite.

Poručio je i da nema povjerenje u VSTV.

Foto: Anadolija / Milan Tegeltija podnosi ostavku na mjesto predsjednika VSTS-a

''Sljedećeg tjedna, na dan kad budem predavao ostavku, očekujem da to učine, kako su prethodno obećali i sljedeći članovi Viijeća; Goran Nezirović, Berina Alihodžić, Slavo Lakić, Selim Karamehić i Biljana Simeunović'', kazao je Tegeltija navodeći da su osnovni razlozi za njihove ostavke to što su nositelji Podvijeća Federacije, piše BIRN.

''Bili su nositelji svih aktivnosti u svim reformskim procesima koje je usvajalo vijeće u cjelini. Kako su rekli da postoji loša percepcija u javnosti zbog aktivnosti koje je vijeće radio i kako je korektno i moralno da ispune svoje obećanje, preuzmu odgovornost i podnesu ostavke. To se ne odnosi na Biljanu Simeunović koja je skoro došla u Vijeće'', kazao je Tegeltija.

On je rekao da dolazi iz Republike Srpske i da voli ovaj entitet protiv kojeg nikada neće uraditi ništa.

''Ali to ne znači da nisam savjesno i dogovorno obavljao dužnost predsjednika VSTV kao institucije BiH za koju su me izabrali članovi VSTV-a. Smatram da je to jedino ispravno. Kao čovjek i kao građanim bez obzira na ove odluke, u svom punom kapacitetu nakon što tehnički završimo ovu stvar, u svom punom kapacitetu ostajem na raspolaganju RS-u'', kazao je Tegeltija navodeći kako su od prvog dana preuzimanja dužnosti na njega počeli napadi.

Ovu odluku Tegeltija je donio nakon što je na posljednjoj, izvanrednoj sjednici Vijeća zaključkom pozvan da razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika VSTV-a BiH.

Sjednica je sazvana nakon objavljenog audiosnimka razgovora između Tegeltije i bivše članice VSTV-a Milijane Buhe o imenovanju njene sestre na pravosudnu dužnost, a na njenom dnevnom redu bila je jedna točka – aktualna situacija.

Podnošenje ostavke od Tegeltije je tražilo devet od 14 prisutnih članova Vijeća, dok je za zaključak o razmatranju ostavke glasalo njih sedam, uključujući i Tegeltiju.

Kako je definirano ovim zaključkom, usljed svih okolnosti došlo je do narušavanja partnerstva između VSTV-a i njegovih strateških međunarodnih partnera, a što značajno otežava rad VSTV-a BiH i započetih projekata. Ovaj zaključak usvojili su članovi Vijeća koji se nisu mogli izjasniti o odgovornosti predsjednika VSTV-a BiH na osnovu u medijima objavljenog audio sadržaja, jer se ne može potvrditi njegova zakonitost i autentičnost.

Nakon sjednice, međunarodne organizacije pozvale su na uvažavanje zaključka o podnošenju ostavke, naglašavajući kako bi to bio značajan korak ka obnovi integriteta i reputacije same institucije.

Tegeltija je u svom obraćanju na sjednici VSTV-a, ali i u svojim izjavama u medijima, kazao kako je snimak montiran, te da nije zakonit, niti autentičan.

U jednom od intervjua datih povodom objavljenog audiosnimka je kazao kako već godinu dana zna za nezakonita snimanja. Tegeltija je zbog toga 1. prosinca podnio kaznenu prijavu protiv NN osoba povezanih ili zaposlenih u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) zbog dugogodišnjih nezakonitih radnji protiv predsjednika VSTV-a

Tegeltija je za člana Vijeća izabran u lipnju 2014. godine, kada su za njega glasovale sudije okružnih sudova, Višeg privrednog suda Banja Luka, osnovnih sudova i okružnih privrednih sudova Republike Srpske. Na ovu poziciju reizabran je u lipnju 2018. godine.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close