Stavovi

EU poručila Tegeltiji da podnese ostavku

''VSTV uvijek mora iskazivati najviše profesionalne i etičke standarde i služiti kao primjer.''
Vijesti / Politika | 03. 12. 2020. u 18:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Twitter / Milan Tegeltija

Delegacija Europske unije u BiH oglasila se nakon sjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) na kojoj nije došlo do smjene predsjednika Milana Tegeltije.

''Ključni zadatak Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV) je da osigura neovisnost pravosuđa, kao i da garantira pravilno funkcioniranje cjelokupnog pravosudnog sistema u zemlji. Kao takvo, VSTV uvijek mora iskazivati najviše profesionalne i etičke standarde i služiti kao primjer'', naveli su na početku iz EU, prenosi Avaz.

Iz EU pozivaju predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju da djeluje odgovorno i zaštiti instituciju VSTV-a time što će uvažiti stavove Vijeća o potrebi podnošenja ostavke, kako bi se spriječilo produžavanje krize u cijelom pravosuđu, te pomoglo da se vrati povjerenje javnosti.

''Izostanak odgovarajućeg djelovanja bio bi šamar građanima i pravosudnoj zajednici, uključujući i članove VSTV-a koji služe instituciji kako i dolikuje. To bi takođe predstavljalo i ozbiljno podrivanje sposobnosti zemlje da se pridržava evropskih standarda u oblasti vladavine prava koji se tiču neovisnosti i integriteta pravosuđa", zaključeno je.

Istaknuto je da je ugled institucije ozbiljno poljuljan navodima o korupciji njenog predsjednika.

''Težina posljednjih optužbi baca sumnju u sposobnost predsjednika da rukovodi VSTV-om i pravosuđem u BiH, te nanosi štetu kredibilitetu i integritetu VSTV-a i svim poštenim, marljivim i profesionalnim nositeljima pravosudnih funkcija u zemlji. Pozitivno je da je današnja izvanredna sjednica Vijeća ponudila stvarnu i kritičku raspravu'', rečeno je iz EU.

Kopirati
Drag cursor here to close