Čelni ljudi

Tegeltija i Jukić iznijeli svoja 'saznanja': Tko ruši VSTV?

"Voljela bih da je ova informacija laž. No, znaju li oni koji su napravili ovakav plan (pod uvjetom da je ovo istina), da upravo ruše državnu instituciju, a što predstavlja kazneno djelo.''
Vijesti / Flash | 14. 10. 2019. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelni ljudi Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, predsjednik Milan Tegeltija i potpredsjednica Ružica Jukić, iznijeli su tvrdnje da se radi na rušenju ove institucije.

Pod naslovom "Tko sprema raspad VSTV-a?", Jukić je navela da je "ovih dana 'došla' je do nje informacija o planu pojedinih ambasada, da gospodin Memić održi sastanak sa Glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, dana 14. 10. 2019. godine., a nakon toga da održi prosvjede  i da se kaže da je za sve krivo VSTV BiH".

Nakon toga će, tvrdi Jukić, "gospodin Reinhard Priebe, nezavisni ekspert Europske unije, dostaviti izvještaj koji će biti loš po pravosuđe, te da će zajedno sa Američkom ambasadom tražiti od gospodina Inzka da iskoristi Bonske ovlasti prema VSTV-u tj. da raspusti njegove članove".

Raspad

"Voljela bih da je ova informacija laž. No, znaju li oni koji su napravili ovakav plan (pod uvjetom da je ovo istina), da upravo ruše državnu instituciju, a što predstavlja kazneno djelo. Raspadne li se VSTV, ja tvrdim da će se i ostale institucije na razini BiH raspasti. Nevjerojatno je da je EU pohvalila jedino VSTV BiH, tj. da je jedina institucija koja je uskladila svoje pravne akte sa preporukama europskih stručnjaka, a da nakon toga ospe paljbu po zadnjem sazivu VSTV-a, pri tome štiteći zakonodavnu i izvršnu vlast, koji već godinu dana nisu formirali vlast, te što se u Mostaru ne mogu da provedu izbori, te što su doveli do propasti brojna poduzeća, te što brojni radnici imaju minimalnu plaću, sa kojom mogu samo životariti i zbog čega napuštaju Bosnu i Hercegovinu", navodi Jukić.

Nadalje, tvrdi, da je Europska unija zabranila VSTV-u da obavlja intervjue po starim pravilnicima, te im je trebalo oko osam mjeseci da usklade sve pravilnike po preporukama europskih stručnjaka.

"Kada su počeli napadi da kasnimo sa intervjuima, nitko iz Europske unije nije podržao VSTV i objasnio da je zastoj zbog izmjene pravilnika, nego su zajedničkim snagama sa OSCE i Američkom ambasadom uputili oštar ton, da je neprihvatljivo kašnjenje u obavljanju intervjua i da moramo izabrati nositelje pravosuđa. Ovaj saziv VSTV je otvrio svoje sjednice za javnost, po pereporukama stručnjaka iz Europske unije, iako u njihovim državama to nije otvoreno za javnost. Dakle, sve je transparentno i sjednicama prisustvuju i mediji. No, ni to nije dovoljno dobro da bi se ovaj saziv VSTV podržao", navodi ona.

Tvrdi i to da "pojedini predstavnici ambasada agresivno nastupaju u želji da se imenuju pojedini nositelji pravosuđa za glavne tužitelje, a čime su jasno manifestirali miješanje u rad VSTV i sigurno izašli iz mandata, zbog kojeg su i poslani u ovu državu".

"Jasno je tko u svemu ovome, ima umješane svoje prste. Gospodin Šemsudin Mehmedović je javno rekao da su Bošnjaci izgubili kontrolu nad državnim pravosuđem. Znači dok je bila predsjednica Meddžida Kreso, Bošnjaci su imali kontrolu nad pravosuđem. Ja bih rekla da nisu imali svi Bošnjaci kontrolu nad pravosuđem, nego Bošnjaci iz SDA stranke i to ne svi. Dobro je poznato tko su moćni Bošnjaci iz SDA stranke. Sigurna sam da sada izaberemo nekog Bošnjaka za glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH koji je blizak SDA, da bi sve priče o VSTV-u prestale. Pred izbore mi je rekao jedan političar da ona stranka koja ima svog glavnog tužitelja dobija na izborima. Bila sam šokirana. Mnogi Bošnjaci ne znaju da nije istina da su Bošnjaci izgubili pozicije u pravosuđu na razini BiH", navodi Jukić.

Tegeltijina saznanja

Nakon Jukić svoja "saznanja" iznio je i prvi čovjek VSTV-a Milan Tegeltija.

"U principu, ne mogu komentirati nešto što se još uvijek nije dogodilo, međutim, ne mogu ni da isključim postojanje takvih ideja i razvoj jednog takvog scenarija, iz razloga što su i do mene došla slična saznanja iz ozbiljnih međunarodnih krugova. Moram da naglasim da je poprilično neprimjetno u javnosti, vjerovatno zbog diskusije o građanskoj Republici BiH koji je okupirao pažnju javnosti, prošao dio iz najnovije deklaracije SDA koji je identificirao VSTS kao problem za tu političku stranku i kojom deklaracijom se traži njegova reforma", navodi Tegeltija.

Tvrdi da je VSTV "jedina institucija BiH koja se spominje u deklaraciji SDA i trazi njegova reforma".

"Kada vodeća političkih stranka u FBiH i jedna od najvećih u BiH, u ovom slucaju SDA kao vladajuća stranka, kao svoj programski cilj postavi 'reformu VSTS' iz razloga koji su navedeni, onda sve takve prijetnje i nastojanja treba uzeti za ozbiljno. Kada je u pitanju odnos sa međunarodnim predstavnicima, želim da naglasim da VSTS u ovom sazivu nikada neće prihvati bilo kakvu servilnost prema bilo kome kao svoj način rada. Ono sto VSTS prihvaća i podržava je partnerstvo kao oblik suradnje i to kako sa domaćim zakonodavnim i izvršnim vlastima tako i sa različitim političkim predstavnicima stranih država i međunarodnih organizacija. Sve ispod partnerstva kao oblika suradnje bilo bi ponižavajući odnos koji ne bismo mogli prihvatiti, a da ne govorim o tome koliko bi to ugrozilo ne samo nezavisnost pravosuđa nego i sam suverenitet BIH", naveo je Tegeltija.

Govoreći o izvještaju koji treba izraditi Priebe, Tegeltija kaže da su svi koraci koje su poduzeli u VSTV-u u zadnje dvije i po godine blisko koordinisani sa Europskom komisijom u Bruxellesu, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close