Okrugli stol

Šarčević: Uočljiv pad u razini suđenja otkako je Tegeltija na čelu VSTV-a

''Najakutnija tema, ali to nije i jedini uvjet za poboljšanje stanja u pravosuđu, jeste izbor, sastav i rad VSTV-a BiH'', kazao Šarčević.
Vijesti / Flash | 04. 10. 2019. u 17:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Fondacije Centar za javno pravo (FCJP) Edin Šarčević ocijenio je danas kako se ključ za poboljšanje stanja u bh. pravosuđu krije u segmentu izbora, sastava i rada Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH).

''Najakutnija tema, ali to nije i jedini uvjet za poboljšanje stanja u pravosuđu, jeste izbor, sastav i rad VSTV-a BiH'',  kazao Šarčević uoči održavanja okruglog stola o ulozi udruženja sudaca i tužitelja u reformi pravosuđa, koji je u Sarajevu organizirao FCJP.

Komentirajući novinarski upit u vezi s temeljnim pretpostavkama za poboljšanje stanja u bh. pravosuđu, predsjednik FCJP-a je podsjetio kako je VSTVBiH regulativni/samoregulativni organ "koji je u posljednje dvije godine pokazao da nije dorastao zahtjevima koji se stavljaju pred njega".

''Otkako je na čelo VSTV-a došao Milan Tegeltija postoji uočljiv pad u razini suđenja, tuženja, u razini izbora sudaca na niz odgovarajućih funkcija koje oni ne zaslužuju'',  naveo je Šarčević.

Podsjetio je u tom kontekstu na posljednja dešavanja - tzv. aferu 'Potkivanje', te slučaj koji se tiče nespojivosti, ili kolizije interesa člana VSTV-a Monike Mijić s aplikacijom na Ustavni sud FBiH.

''Način na koji je VSTV reagirao na sve to i glasanje upućuju, zapravo, na jedno tijelo koje u prvom redu ne može da odgovori na vlastite zahtjeve, s obzirom na moralne i profesionalne aspekte odgovornosti koje štite. Iz moje perspektive radi se o tijelu koje mora biti brzo zamijenjeno'', precizirao je.

U širem kontekstu, podsjetio je i na niz pitanja/prioriteta koji se tiču novog Zakona o VSTV-u, eventualnog razdvajanja na dva vijeća, jednog za sudije i drugog za tužitelje, te na pitanja koje se odnose na nadležnosti VSTV-a BiH, (ne)odgovornost predsjednika tog tijela, kao i posljednja imenovanja sudaca u BiH, uključujući i segment ocjenjivanja rada sudija...

Kopirati
Drag cursor here to close