Problem s prijevozom

Taxi za osobe s invaliditetom još na čekanju

Udruženje za zaštitu prava “Taxi 8” u Sarajevu već sedam godina ima vozilo tehnički prilagođeno osobama s invaliditetom, ali ono stoji jer ne mogu dobiti potrebne dozvole.
Vijesti / Flash | 01. 10. 2019. u 08:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osobe s invaliditetom još uvijek čekaju na taksi prijevoz vozilom koje je tehnički prilagođeno njima. Inicijativa o promjeni zakona i propisa dostavljena je Ministarstvu prometa FBiH u lipnju ove godine i čeka se njihova reakcija.

Udruženje za zaštitu prava “Taxi 8” u Sarajevu već sedam godina ima vozilo tehnički prilagođeno osobama s invaliditetom, ali ono stoji jer ne mogu dobiti potrebne dozvole.

Taksi vozila na području Federacije svojim karakteristikama većinom ne olakšavaju prijevoz osoba s poteškoćama. Uglavnom, hoće li biti prevezeni ili ne, ovisi o volji vozača. Postoji  jedan taksi, koji bi mogao riješiti ovaj problem. Ipak i u ovoj priči postoji fraza “ali”, prenosi BHRT.

Video: Problem prijevoza za osobe s invaliditetom

Ovaj problem godinama je bolna točka za osobe s poteškoćama u Federaciji Bosne i Hercegovine, svi se pitaju zašto se ovo ne rješava u 21. stoljeću.

Iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija navode da su formirali radnu skupinu za rješavanje ovog problema. Ovo ministarstvo je pripremilo radni materijal koji će biti razmatran na sastancima gore navedene radne skupine kojim se između ostalog regulira, ne samo taksi prijevoz osoba sa invaliditetom, već i izvanlinijski prijevoz
osoba sa invaliditetom, kao i bolesnih osoba koji će obavljati ustanove i institucije koje skrbe za te osobe.

Nije u cijeloj Bosni i Hercegovini ovakva situacija. Primjera radi, Grad Banja Luka svojim građanima uplaćuje nešto više od 2,5 KM za start i malo više od marku i pol po kilometru, dok korisnici dodatno plaćaju još svega 40 feninga po kilometru.

Kopirati
Drag cursor here to close