Disciplinska mjera

Tadić nepravomoćno razriješena dužnosti glavne tužiteljice

Prvostupanjska disciplinska komisija VSTV-a, utvrdila je da je Gordana Tadić, postupajući kao glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, počinila disciplinske prekršaje koji se odnose na automatsku dodjelu krivičnih predmeta i sigurnosne provjere.
Vijesti / Flash | 26. 07. 2021. u 15:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gordana Tadić je razriješena dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH i ostat će samo državna tužiteljica. Kako se navodi u priopćenju iz VSTV-a, radi se o disciplinskoj mjeri "Premještanje s mjesta glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine na mjesto tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine", prenosi N1.

Prvostupanjska disciplinska komisija VSTV-a, utvrdila je da je Gordana Tadić, postupajući kao glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, počinila disciplinske prekršaje koji se odnose na automatsku dodjelu krivičnih predmeta i sigurnosne provjere.

Odluka Disciplinske komisije dostavljena je u ponedjeljak čelnicima VSTV-a i Uredu disciplinske tužiteljice. Do pravomoćnosti odluke – Gordana Tadić neće biti biti udaljena s mjesta glavne državne tužiteljice.

Na ovu odluku ona ima pravo žalbe.

Oglasili se se iz VSTV-a:

''Prvostupanjska disciplinska komisija za tužitelje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće), odlučujući po disciplinskoj tužbi Ureda disciplinskog tužitelja (UDT) VSTV-a BiH protiv tužene Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužiteljlstva Bosne i Hercegovine, donijela je odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost tužene za disciplinske prekršaje, postupajući suprotno članu 5.2. Etičkog kodeksa za tužitelje koji propisuje da će tužitelj posvetiti profesionalnu djelatnost svojim dužnostima, koje uključuju ne samo obavljanje tužiteljske funkcije, nego i ostale poslove relevantne za poslovanje tužiteljstva, čime je iskazala nemar i počinila disciplinski prekršaj iz člana 57. točka 8. ''nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti'' i točka 17. ''propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća Zakona o VSTV BiH'', priopćeno je iz VSTV-a.

Tuženoj se za navedene disciplinske prekršaje, na osnovu odredaba člana 58. stav 1. točka (e) i člana 59. Zakona o VSTV-u BiH, izriče disciplinska mjera: Premještanje s mjesta glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine na mjesto tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Protiv ove odluke se može izjaviti žalba Drugostupanjskoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH u roku od 8 dana od dana prijema odluke.

Kopirati
Drag cursor here to close