Gdje su?

Misterija: Malina-respiratora nema u sarajevskoj bolnici

Iz Tužiteljstva KS je priopćeno kako su po službenoj dužnosti formirali predmet koji se odnosi na informacije iz medija.
Vijesti / Flash | 06. 04. 2021. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sporni respiratori ACM812A koje je nabavila "Srebrena malina" nisu pronađeni na COVID odjelima u prostorijama KCUS-a nego na drugoj lokaciji ili izvan uporabe.

Naime, takva informacija pojavila se nakon što su tužitelji Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo jučer boravili nekoliko sati u prostorijama KCUS-a, navodi N1.

Trideset respiratora koje je iz Kine za Vladu Federacije BiH uvezlo poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina" d.o.o. iz Srebrenice raspoređeno je Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, potvrđeno je u ožujku za Bljesak.info iz Federalne uprave civilne zaštite.

''UKC Sarajevo dostavio je iskazane potrebe Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo za 30 komada invazivnih respiratora ACM812A te je i raspodjela izvršena u skladu s iskazanim potrebama'', kazali su.

 

Iz Tužiteljstva KS je priopćeno kako su po službenoj dužnosti formirali predmet koji se odnosi na informacije iz medija da je grupa anesteziologa s KCUS-a uputila pismo menadžmentu ove ustanove u kojem upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcioniranju Covid odjela.

"Poduzima se niz radnji iz nadležnosti ove pravosudne institucje u pravcu provjere radi li se o nekom od krivičnih djela protiv zdravlja ljudi. Nakon obavljenog uviđaja na KCUS-u, nastavljaju se intenzivno prikupljati informacije i dokazi u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti. S obzirom na fazu predmeta, trenutno ne možemo govoriti o detaljima" priopćila je glasnogovornica Tužiteljstva KS Azra Bavčić.

Pored UKC Sarajevo, respiratore su uzeli Kantonalna bolnica Zenica, Opća bolnica Tešanj, UKC Tuzla, Opća bolnica Gračanica, Opća bolnica Konjic, Hrvatska bolnica dr. fra Mato Nikolić Nova Bila, Bolnica Travnik, Kantonalna bolnica Goražde, Županijska bolnica Orašje i Opća bolnica Sanski Most.

Podsjećamo, pojavila se i vijest o postojanju dokumenta kojim je naloženo povlačenje respiratora nekoliko dana prije nego se tvrdilo da je sve uredu. 

Kopirati
Drag cursor here to close