Standardizirane table

Sve oznake za taksi stajališta u Mostaru imat će isti vizualni izgled

Vijesti / Flash | 28. 01. 2016. u 13:24 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar počeo je s postavljanjem standardiziranih, ujednačenih taksi tabli na 30 stajališta u cijelom gradu.

Svaka tabla će biti naznačena brojem i jedinstvena, a jedan od prijedloga za 2016. godinu je da od strane Grada budu postavljene i ploče uz table, na kojima će pisati koji taksi prijevoznici su dobili određeno stajalište.

''Uz ovaj prijedlog za 2016. godinu bi se od strane Grada izdavale interne jedinstvene naljepnice koje bi se lijepile na prednje vjetrobransko staklo u desnom gornjem kutu s logom grada i istaknutom godinom. To bi značilo da je određeni taksi izmirio obaveze po pitanju grada. Ovo će pomoći prvenstveno gradu i građanima, da svako može vidjet tko je regularan preko naljepnice, što pomaže građanima i korisnicima usluge, a pomoći će i onima koji vrše kontrolu po pitanju legalnosti taksista'', rekao je za Bljesak.info o planovima za 2016. godinu Dražen Vrljić, stručni savjetnik u Odjelu za urbanizam i građenje grada Mostara.

U 2015. godini, kako nam je kazao Vrljić bila su 33 stajališta, a ove godine broj je reduciran na 30.

Ilegalni prijevoznici i dalje problem

U prošloj godini, legalni taksi prijevoznici su prijetili blokadom grada, zbog problema ilegalnih taksista koji ometaju njihov rad, te im zauzimaju stajališta.

Vrljić je kazao kako je nažalost i dan danas situacija ista.

''Stalno se prebacuje odgovornost s jednih na druge, a jedina nadležnost grada, što se tiče taksi prijevoza je da mu dodjeli mjesto. Za sve ostalo nadležno je županijsko ministarstvo prometa i veza, jer je i sam zakon o cestovnom prijevozu podzakonski akt tog zakona'', objasnio je Vrljić, pa je prema tome nadležnost županijske inspekcije, vršenje kontrole nadzora taksista, a za ovo pitanje zadužen je samo jedan inspektor.

I sam zakon na federalnoj i županijskoj razini prebacio je dio odgovornosti na MUP, tako da se sve vrti u krug i sve se vrati opet u Grad.

''Imali smo već puno sastanaka s taksi prijevoznicima, njihove primjedbe su upravo nelegalni taksisti i žurno traže rješenja. Sve što mi u Gradu pokušavamo, radimo u cilju da održimo kvalitetu, jer je taksi donio dobro gradu s pristupačnom cijenom i dostupnošću 0-24. Pokušavamo napraviti nešto da je kvalitetno i da damo mogućnost onome tko radi ovaj posao da ga radi kvalitetno i u skladu sa zakonom'', pojasnio je Vrljić.

Podsjetimo, zbunjujuća je zakonska regulativa prema kojoj taksisti dobiju u posjed registracijske oznake, a da pri tome ne posjeduju licence za obavljanje svoje djelatnosti kao ni stajališta za svoja vozila.

Registracija vozila

Iako prema zakonu nakon dobivanja registracijskih pločica slijedi procedura dobivanja licence za rad, zahtjev za nju taksisti koji rade na crno nikada ne predaju.

To im omogućava da svoj posao rade nelegalno, ali zbog registracijskih pločica kod građana stvaraju dojam da svoj posao obavljaju prema zakonskim propisima.

''Problem je registracija vozila. Osoba registrira vozilo u policiji i dobije taksi table, te dolazi u Grad pod uvjetom 'Daj mi mjesto, moraš dati jer sam registriran'. Ja imao ili ne, slobodno mjesto, moram mu ga dati. Umjesto toga trebalo bi prvo da osoba koja se želi baviti taksiranjem, dođe u službe Grada Mostara i pita imamo li slobodno taksi mjesto, i ima li mogućnost da radi tu djelatnost. Ako nema mjesta onda se ne ide u registraciju vozila'', kazao je Vrljić.

Ovim je putem pozvao sve koji žele se žele baviti taksi prijevozom da se prvo obrate gradu s upitom ima li mjesta, a tek onda da krenu u registraciju vozila.

Kopirati
Drag cursor here to close