Do kraja godine

Svaka obitelj u RS treba dobiti primjerak Daytonskog sporazuma

''Cilj nam je da na adresu svake obitelji dostavimo po jedan primjerak ove tri skripte koje ukupno imaju 25 strana'', rekao je Ljepojević.
Vijesti / Flash | 24. 02. 2021. u 20:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje građana ''Politikolog'' predstavilo je danas u Banja Luci svoju akciju ''Dejtonski sporazum u svakoj obitelji u Republici Srpskoj''.

Milan Ljepojević, predsjednik Udruženja građana ''Politikolog'', rekao je da je cilj akcije da do kraja ove godine svaka obitelj u Republici Srpskoj dobije svoj primjerak Dejtonskom mirovnog sporazuma, prenosi Dnevnik.ba.

''Za početak smo tiskali 50.000 primjeraka Sporazuma, a prema neslužbennim podacima u RS imamo 350.000 i 400.000 obitelji u Srpkoj i cilj nam je da na adresu svake obitelji dostavimo po jedan primjerak ove tri skripte koje ukupno imaju 25 strana'', rekao je Ljepojević.

Građanima će imati priliku da se upoznaju s ukupno tri dokumenta, a to su Opći okvirni sporazum za mir u BiH, to jeste Djetonski mirovni sporazum, njegov Aneks četiri ili Ustav BiH i Aneks 10 kao Sporazum o civilnom sporovođenju mirovnog rješenja.

''Građanima je potrebno da se upoznaju s izvornim sadržajem Dejtona i njegovim slovom koje je istina. Sve drugo, poput nasilnih promjena i raznih tumačenja Dejtona, koje su činili visoki predstavnici i drugi, jeste laž, falcifikat, manipulacija i obmana. Dakle, istina je slovo, a ne duh Dejtona i borimo se za istinu'', kazao je Ljepojević.

Dodao je da će se ovaj Sporazum osim na kućne adrese dijeliti građanima i na trgovima u gradovima u RS, te je pozvao sve institucije RS, političke subjekte, intelektualce, Univerzitet, te medije da pomognu u realizaciji ove kampanje.

Naveo je da je značajno da se Dejtonski mirovni sporazum može mijenjati samo uz suglasnost svih konstitutivnih naroda u BiH, te da to ne mogu učiniti međunarodni subjekti.

Istakao je da Vijeće za sprovođenje mira u BiH ne postoji u sklopu Dejtonskom sporazuma, a samim tim ni takozvana ''bonska ovlaštenja''. Saša Mićin, profesor na Univerzitetu u Banja Luci, rekao je da je postalo moderno falcificirati povijest radi osobnih ciljeva, te da tumačenje Dejtonskog sporazuma ima mnogo i da ga svako tumači na način kako njemu odgovara.

''Dejtonski sporazum ne smije biti predmet spekulacija što bi dovelo do ukidanja Srpske i tekovina za koje su mnogi ovdašnji ljudi dali živote'', rekao je Mićin.

Dodao je da je od velikog značaja da građani pročitaju ovaj Sporazum, jer se time može spriječiti veliki broj manipulacija i spekulacija.

Kopirati
Drag cursor here to close