'Vraćam se odmah'

Suspenzije zbog privatnih poslova za vrijeme radnog vremena

Princip rada je bio isti kao i u mnogim sličnim slučajevima - jedan djelatnik "kucao" je kartice za više drugih koji nisu bili na poslu ili su radili privatne poslove za vrijeme radnog vremena.
Vijesti / Flash | 07. 06. 2018. u 16:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pet osoba zaposlenih u općini Bova Marina, u italijanskoj pokrajini Kalabrija, suspendirane su s posla u razdoblju od 7 do 10 mjeseci, a još sedam njih na razdoblje od 1 do 2 mjeseca, kao dio mjera predostrožnosti za vrijeme trajanja istrage o prevari putem lažnog prijavljivanja dolaska na posao i izostanka s radnog mjesta poradi obavljanja privatnih poslova.

22 zaposlenika od 25 ukupno zaposlenih u toj općini su pod istragom zbog prevare poslodavca lažnim prijavljivanjem dolaska na posao putem kartice, prevare državne institucije i neopravdane obustave pružanja javnih usluga. Istraga policije je započela nakon prijave građana da viđaju zaposlenike općine kako obavljaju privatne poslove za vrijeme radnog vremena. Kroz praćenje ulaska i izlaska zaposlenika, video nadzor te identificiranje zaposlenika koji prijavljuju kartice drugih zaposlenika koji nisu prisutni na radnom mjestu, policija je utvrdila da se radi o prevari većih razmjera kojom je oštećena država.

Izostanak s posla u državnim institucijama za vrijeme radnog vremena u cilju obavljanja privatnih poslova je raširena pojava u Italiji, posebice u južnim pokrajinama Kalabriji i Siciliji, koje bilježe visok stupanj korupcije. Tako je 2015. godine u akciji "Vraćam se odmah", otpuženo 87 zaposlenika općine Reggio Calabria koji su prijavljivali karticom dolazak na posao, a zatim odlazili u shopping, u kafiće ili šetnju gradom.

Policija u Messini 2016.g. otkrila je "administrativnu anarhiju" vezanu za manipuliranje karticama za prijavu dolaska na posao u općini Ficarra i pokrenula istragu nad 23 djelatnika općine. U veljači ove godine sud u Cosenzi osudio je 22 zdravstvena djelatnika na kazne zatvora od 1 do 2 godine i novčane kazne jer su za vrijeme radnog vremena neopravdano boravili izvan radnog mjesta, a po karticama su se vodili kao da rade.

Princip rada je bio isti kao i u mnogim sličnim slučajevima - jedan djelatnik "kucao" je kartice za više drugih koji nisu bili na poslu ili su radili privatne poslove za vrijeme radnog vremena.  Djelatnik koji je došao ranije prijavljivao bi djelatnika koji kasni, a zauzvrat bi odlazio prije s posla jer ga je karticom "pokrivao" kolega koji je taj dan zakasnio. Vremenski, neopravdani izostanci trajali su od jednog sata pa do cijelog dana.

Kopirati
Drag cursor here to close