Neophodna izmjena zakona

Sumnjive izborne kombinacije pred lokalne izbore

Jedan od najnovijih primjera su nezavisni kandidati koji su prijavljeni na istim mail adresama.
Vijesti / Flash | 29. 09. 2020. u 08:32 Bljesak.info
Političke stranke trguju sa nezavisnim kandidatima

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako se približavaju lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, tako sve više izlaze na površinu sumnjive izborne kombinacije. Jedan od najnovijih primjera su nezavisni kandidati koji su prijavljeni na istim mail adresama, prenosi BHRT.

Analitičari tvrde da se iza toga krije priča o kupovini biračkih odbora, jer tko ima većinu može da kontrolira izborni proces. Neophodna je izmjena Izbornog zakona. Ovi lokalni izbori ostat će upamćeni i po neovisnim kandidatima koji su prijavljeni na iste mail adrese. Nije bitno tko glasa, već tko broji glasove. Iza ovog primjera krije se pokušaj izborne mahinacije, smatra politički analitičar Mladen Bubonjić.

“Pazite koliko su bahati da više ne obraćaju pažnju kako prijavljuju nezavisne kandidate. Potrebno je promijeniti Izborni zakon, ali do toga neće doci jer oni koji imaju većinu u parlamentu nije im stalo, ne odgovara im promjena Izbornog zakona, jer bi se ovakve promjene spriječile”, govori Bubonjić.

U Koaliciji za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” smatraju da je riječ o zloupotrebi Izbornog zakona koji nije jasno definirao prijavljivanje neovisnih kandidata, s kojima političke stranke trguju kako bi kontrolirale biračke odbore.

Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“ objašnjava: „Političke stranke plaćaju takse za ovjeru političkih kandidata samo da bi sudjelovali u raspodjeli mjesta u biračkim odborima što upućuje na zaključak da se nešto sprema što dovodi u pitanje integritet i kredibilitet izbornog procesa. To se mora promijeniti pod hitno kroz izborni zakon.“

U Centralnoj izbornoj komisiji su svjesni da postoji praksa kupovine biračkih mjesta u odborima, jer političke stanke nastoje ovladati i biračkim odborima i promatračima. Problem je što CIK ne može bez pisanih dokaza da reagira, jer se ovakve mahinacije završavaju usmenim putem.

Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije BiH objašnjava: „Ako imate pet članova biračkim odbora i pet promatrača onda to nazivam udruženim zločinačkim poduhvatom i možete u nekom selu ili mjesnoj zajednici poslije 19 sati da nešto uradite što je nezakonito. Predlagali smo da se u biračke odbore naročito predsjednike imenuju državni službenici“.

Novinar Slobodan Popadić smatra da i ovaj slučaj podsjeća na organiziranu, potencijalnu izbornu prevaru. Podsjeća da je CIK ranije reagirao i prijavio kandidate koji su imali iste adrese i brojeve telefona, ali da je Ustavni sud odbacio tu prijavu.

„CIK u suradnji s ostalim nadležnim institucijama mora da provjeri šta se iza toga krije. Adresa sama po sebi ne znači da je neko kriv, ali može značiti da je u dogovoru s nekim za neke mutne radnje.“ govori Slobodan Popadić, novinar „Euroblica“

Osim izmjene Izbornog zakona, do koje je vrlo upitno hoće li doći, neophodno je pooštriti i novčane kazne za neodgovorne članove biračkih odbora kako ne bismo više bili neodgovorno društvo s neograničenom neodgovornošću.

Kopirati
Drag cursor here to close