Zloupotreba položaja

Suđenje ministrici Dujmović: Završen dokazni postupak Tužiteljstva

Među dokazima koji su uloženi su naredbe za privremeno oduzete predmete, kao i o deponovanju i čuvanju privremeno oduzetih predmeta, te izvod iz kaznene evidencije Policijske stanice Zavidovići.
Vijesti / Flash | 03. 02. 2023. u 16:12 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju Zori Dujmović, federalnoj ministrici kulture i sporta, optuženoj za zloupotrebu položaja, odnosno zapošljavanje četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uslove, sarajevsko Kantonalno tužiteljstvo uložilo je set materijalne dokumentacije čime je okončalo svoj dokazni postupak.

Kantonalna tužiteljica Aida Bešlija u sudski spis je uložila Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta, te dvije izmjene ovog pravilnika i nekoliko akata Vlade Federacije BiH (FBiH), Ministarstva kulture i sporta i pomoćnika ministra.

Završen dokazni postupak Optužbe

Među dokazima koji su uloženi su naredbe za privremeno oduzete predmete, kao i o deponovanju i čuvanju privremeno oduzetih predmeta, te izvod iz kaznene evidencije Policijske stanice Zavidovići.

Prilikom ulaganja dokaza, tužiteljica Bešlija nije pojašnjavala šta dokazuje uloženim dokazima. Današnjim ročištem je završen dokazni postupak Optužbe.

Optužnica Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu tereti Dujmović da je od polovine 2015. do polovine 2016. godine, u svojstvu federalne ministrice kulture i sporta u Vladi Federacije, zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji ministarstva, na koji način im je pribavila korist u vidu zaposlenja.

Nezakonit dokaz

Obrana nije imala primjedbi na dokaze, osim što su ukazali na akt Vlade FBiH od 2022. godine u okviru kojeg je akt od 1. travnja 2015. godine, pojasnivši da ovaj dokument ne ispunjava zakonske uvjete da bi se mogao koristiti kao akt.

''Ne znam tko je autor, nije saslušan, ne znam tko je u potpisu. Dokaz je nezakonit'', rekao je branitelj Davor Martinović, dodavši da je dokument od 1. travnja, a tadašnji sastav Vlade FBiH je prvi put zasjedao 2. travnja 2015. godine, tako da, kako navodi, ne može biti akt Vlade.

Najavljujući svoje dokaze, branitelj Martinović je rekao da oni neće saslušavati svjedoke, te da će uložiti desetak materijalnih dokumenata koje su dobili od Kantonalnog tužiteljstva.

Sljedeće suđenje je zakazano za 13. ižujak, a na istom ročištu je moguće i iznošenje završne riječi, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close