Drugi dan suđenja

Cviki zbog pristranosti tražio izuzeće Sudskog vijeća, saslušani i prvi svjedoci

Zbog moguće pristranosti Sudskog vijeća, Cvitanović je naveo, kako mu je uskraćeno pravo na obranu i pravilno suđenje na koje ima pravo, te zato traži i njihovo izuzeće.
Vijesti / Flash | 27. 10. 2021. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jer sam došao u posjed novih saznanja, tražim zahtjev za izuzećem predsjednika Sudskog vijeća Marina Zadrića i članova vijeća Zorana Krtalića i Erne Filipović '', rekao je na Kantonalnom sudu Mostar Josip Cvitanović, optuženi za ubojstvo Marka Radića Make.

Zbog moguće pristranosti Sudskog vijeća, Cvitanović je naveo, kako mu je uskraćeno pravo na obranu i pravilno suđenje na koje ima pravo, te zato traži i njihovo izuzeće.

Odbijen zahtjev

Nakon pauze, Sudsko vijeće je odbilo zahtjev optuženog, nakon čega je uslijedilo saslušanje svjedoka.

Prvi svjedok bio je Hrvoje Damjanović, koji stanuje u blizini mjesta zločina.

Foto: Bljesak.info / Sa suđenja u Mostaru

Na pitanje tužitelja Sanela Pajevića svjedoka može li se sjetiti što se dogodilo 9. studenog 2020. godine, Damjanović je kazao kako je taj dan, u doba zločina bio kući i kako je u jednom trenutku čuo pucnjeve.

„Živim u zgradi u blizini mjesta gdje se to desilo, na sedmom spratu. Ustao sam da vidim šta je bilo i vidio sam optuženog kako trči sa puškom“.

Sudac Zadrić ga je zatim pitao kako zna da je to bio optuženi Josip Cvitanović, na što je svjedok kazao da ga zna po nadimku, i izgledu, te da ga je često viđao po Mepasu.

Nadodao je da je bio u dresu hrvatske nogometne reprezentacije, ali i da ga nije vidio kako sjeda u automobil, te da je jedini automobil koji je tad izašao sa parkinga bila crvena Škoda u kojoj je par sati poslije uhićen osumnjičeni Josip Cvitanović.

Puška ili pršut?

Kada je dobio riječ, osumnjičenog Cvitanovića je zanimalo kako svjedok zna da je bila puška.

„O'kle on zna da je bila puška, možda je pršut bio“, kazao je Cvitanović. Obrana je dala prigovor na iskaz svjedoka jer se u optužnici spominje kako je osumnjičeni nosio 'crnu vreću' a ne pušku.

Drugi svjedok bio je Mate Knezović koji je kazao kako je tog dana oko 18.20 sjedio u caffe baru 'Split' te se nakratko vratio do svog ureda sa željom da prebaci fotografije sa izleta prethodnog dana.

''Čuo sam dva pucnja, nije petarda, nije pištolj, izašao sam da vidim što se događa i ugledao kako pola čovjeka viri u prolazu. Leži potrbuške, glava na pločniku. U to je došla Anđelka i vrištala „Cviki ga je ubio, Cviki ga je ubio, zvonio je na interfon i prijetio'', tek sam onda shvatio da je čovjek na pločniku Maka.

''Policajki iz obližnje stražarske kućice koja se nalazi ispred zgrade MUP-a HNŽ-a, kazao sam da zove policiju, a druga žena je došla do mene, predstavila se kao doktorica i rekla je da ga okrenemo na leđa. Tad sam vidio rane na pleksusu i krvavu mrlju na pločniku. Odmah nakon toga došla je djevojka derući se „Ubio ga je iz puške, vidjela sam, tata nemoj umrijet, molim te“. U tom trenutku stigla je i hitna pa sam se odmaknuo, pokušali ga ga oživjeti'', kazao je Knezović.

Foto: Bljesak.info / Sa suđenja u Mostaru

Osumnjičeni Cvitanović pitao je Knezovića je li ikad vidio njega i Radića prije u konfliktu, na što je svjedok dodao da ih je samo vidio par puta skupa.

Podsjećamo suđenje za ubojstvo krenulo je ispočetka, jer je od glavne rasprave zbog bolovanja predsjedavajućeg Sudskog vijeća, Marina Zadrića, proteklo više od mjesec.

Cvitanoviću se na teret stavlja da je 9. studenog prošle godine s pet hitaca iz automatske puške usmrtio Radića te da je osim za ubojstvo optužen i za držanje oružja, jer je nakon uhićenja u njegovom automobilu pronađen pištolj, kojeg je neovlašteno posjedovao.

Nakon što su se prvi dan suđenja i optužba i obrana izjasnili da u cijelosti ostaju pri uvodnim riječima iznesenim ranije, odnosno, 8. srpnja, Semir Kajtaz, odvjetnik optuženog, je zatražio da se dokazi ponovo izvode.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. studenog.

 

Kopirati
Drag cursor here to close