Bivši ministar obrane

Suđenje Cikotiću: Krajem listopada završna riječ

"Znam da je ta dokumentacija čuvana nepropisno u Odjelu za logistiku, Odjelu financija, ma svuda. Mi nismo mogli zaključiti je li uplaćen iznos iz ugovora", kazao je svjedok.
Vijesti / Flash | 17. 10. 2023. u 17:35 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saslušanjem dva svjedoka i ulaganjem više desetina materijalnih dokaza, Obrana bivšeg ministra obrane BiH Selme Cikotića, optuženog za zloupotrebu položaja, okončala je dokazni postupak, te je završna riječ Državnog tužiteljstva zakazana za kraj listopada.

Svjedok Fadil Bihorac ispričao je da je zaposlen u Odjelu za obavještajno-sigurnosne poslove u Ministarstvu obrane te da je bio imenovan u tim koji je bio zadužen za provođenje ugovora s hrvatskom firmom "Scout".

Naveo je kako je taj proces pratio niz problema, prije svega problem neadekvatno uređene financijske dokumentacije.

"Znam da je ta dokumentacija čuvana nepropisno u Odjelu za logistiku, Odjelu financija, ma svuda. Mi nismo mogli zaključiti je li uplaćen iznos iz ugovora", kazao je svjedok.

Popis naoružanja koje treba isporučiti

Prema njegovim riječima, tadašnji ministar Nikola Radovanović donio je odluku o prekidu isporuke robe "Scoutu".

"Nakon toga stigla je tužba od njih, nakon čega je napravljen tim i rečeno nam je da postupamo po ugovoru", objasnio je svjedok te dodao da je ministar njega ovlastio za komunikaciju s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužiteljstvom BiH.

Svjedok je ispričao kako je Mario Šego iz Odjela za logistiku pravio popise naoružanja koje treba isporučiti te da nije osigurao valjanu dokumentaciju, kao i da je Šego, mimo procedura, radio anekse na postojeće ugovore. Rekao je kako su Šego i Dalibor Perić pravili popise u vezi s uništavanjem viška naoružanja, koje su dostavljali ministru, ali da na tim popisima nije bilo sredstava koja su predmet prodaje "Scoutu".

"Ministarstvo je trebalo obavijestiti "Scout" da su ta sredstva nestabilna i da se moraju uništiti, ali nemam informacija da se to dogodilo", naveo je svjedok.

Škiljević sklonjen s predmeta

Dolaskom Marine Pendeš na mjesto ministrice obrane BiH, Bihorac je smijenjen iz tima, zbog toga, kako je kazao, što je dio dokumentacije predao SIPA-i i Tužiteljstvu BiH.

Nakon toga, inspektor SIPA-e Spasoje Škiljević je sklonjen s predmeta "Scout", a svjedok je, kako je rekao, nastavio da komunicira sa SIPA-om, Tužiteljstvom te predstavnicima "Scouta", te su mu jedne prilike predstavnici zagrebačke firme pokazali spisak s imenima osoba iz Ministarstva obrane BiH kojima su dali novac, kako bi im omogućili da realiziraju ugovor o prodaji oružja.

Obranu je zanimalo je li na popisu bilo ime optuženog Cikotića, što je svjedok negirao.

Sa inspektorom SIPA-e Škiljevićem, kako je kazao, otišao je kod tadašnjeg glavnog tužitelja Gorana Salihovića, kojem je ispričao sve što je znao i pokazao popis.

"Salihović je pitao hoćemo li svjedočiti, i ja sam rekao da hoćemo, samo da mi jave kada", kazao je svjedok te dodao kako ga nitko nije zvao, osim što ga je izvjesni Alehandro iz "Scouta" nazvao i rekao mu "da ih je prodao", da su ga zvali i prijetili mu "da će on biti uhićen".

"Rekao da šutim"

Svjedok je naveo kako ga je Dalibor Rašević, šef Odjela za gospodarski kriminal u SIPA-i, zvao te tražio da im pomogne oko izbora dokumentacije, te da je tada Raševiću pokazao popis i kazao nova saznanja.

"Nakon dva dana me nazvao i rekao da o tome šutim, da nije vrijeme za to", prisjetio se svjedok razgovora s Raševićem.

Tijekom unakrsnog ispitivanja, tužitelj Mladen Furtula suočio je Bihorca sa izjavom koju je dao u Tužiteljstvu, gdje je govorio o sastajanju s predstavnicima "Scouta", što je svjedok potvrdio te naveo kako ga to u sudnici Obrana nije pitala.

Posredovanje firmi "Scout"

Optužnica tereti Cikotića da je u periodu od 2009. do 2011. godine – u dogovoru s drugim osobama, s ciljem pribavljanja koristi – iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi "Scout" iz Zagreba.

Kako se navodi, Cikotić je, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba, te četiri rješenja o isporuci municije. Prema optužnici, on je zaključio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i streljiva zaključene 2003. i 2004. godine.

Drugi svjedok Obrane Muriz Čelik rekao je da je zaposlen na poziciji šefa pisarnice i arhive u Ministarstvu obrane BiH.

On je naveo kako zna da su ti ugovori postojali još u entitetskim ministarstvima obrane, koje je naslijedilo Ministarstvo obrane BiH nakon integracije, te da su svi poslovi vođeni u Odjelu za logistiku.

Kako je kazao svjedok, predmet "Scout" nikada nije arhiviran.

"On je svake godine bio na listi, ali uvijek je dolazila odluka da je to aktivan predmet i da se ne arhivira. Meni nikada nije predan, niti je arhiviran, znam da ga je izuzela SIPA", rekao je svjedok.

Za 31. listopad zakazano je iznošenje završne riječi Tužiteljstva.

Kopirati
Drag cursor here to close