Goran Salihović

Suđenje bivšem glavnom državnom tužitelju: ''Stavljene su mi moje dnevnice na teret”

''Jesam li ja popio ili primio pare? Imate li dokaz?… Izdvojite jednu marku koju sam ja ukrao. U ovih tisuću računa, vidjeli ste da nema te marke'', kazao je Salihović.
Vijesti / Flash | 16. 02. 2023. u 16:14 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ulaganjem materijalnih dokaza, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu je nastavljeno suđenje bivšem glavnom tužitelju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Goranu Salihoviću, koji je optužen da je, koristeći službeni položaj, pribavio imovinsku korist.

Kantonalna tužiteljica Amra Mehmedić u spis je uložila oko 50 setova putnih te naloga za isplatu blagajni Tužiteljstva BiH, kao i računa za ugostiteljske i usluge prijevoza iz 2013. i 2014. godine.

''Dnevnice mi pripadaju po zakonu''

Salihović je komentirao i objašnjavao svaki dokument, ističući da ne zna što se time dokazuje i da su u troškove reprezentacije, za šta je optužen, sabrane i dnevnice i prijevoz.

''Dnevnice, to mi pripada po zakonu. To je vještak sve stavio u reprezentaciju… Moraju se izbiti iz ovih 80.000 dnevnice… Stavljene su mi moje dnevnice na teret'', tvrdio je optuženi.

On je kazao da su na službena putovanja s njim išli i drugi zaposleni u Tužiteljstvu BiH i da su u najvećem broju slučajeva organizatori plaćali smještaj i prijevoz. Kad su u pitanju troškovi ugostiteljskih usluga, isticao je da nije utvrđeno koliko je on pojeo ili popio, a koliko su drugi, kao ni u kojem se taksiju on vozio, ako je uopće i bio tu.

Prema riječima optuženog, Tužiteljstvo uopće nema dokaz da li su nalozi blagajni izvršeni, a nije utvrđeno ni kako je on ostvario imovinsku korist.

''Jesam li ja popio ili primio pare? Imate li dokaz?… Izdvojite jednu marku koju sam ja ukrao. U ovih tisuću računa, vidjeli ste da nema te marke'', kazao je Salihović.

On je prigovarao što se neki računi uopče ne vide, a neki nisu prevedeni sa turskog ili kineskog, kao i da neovjerene fotokopije koje su ulagane ne mogu biti dokaz.

Sve je konstrukcija

''Ja ne mogu garantirati da oni meni nisu podmetnuli jer je sve konstrukcija'', rekao je optuženi.

On je prilikom komentiranja dokaza objašnjavao kojim povodom je odlazio na službena putovanjima i s kim, te koje su bile njegove aktivnosti i stavovi. Naveo je da ga je ''Tegeltija skinu''”, da je smetao ''ovima koji ne žele državu'', kao i da je njegova nasljednica na poziciji glavnog tužioca, isto kao i on, zakasnila na avion u Minhenu pa nije sebe za to optužila.

Salihoviću je na teret stavljeno da je u periodu od veljače 2013. do 28. rujna 2016. godine iskoristio službeni položaj, postupao suprotno propisima i pribavio korist u iznosu preko 80.000 KM. Prema optužnici, Salihović je bio upoznat s Pravilnikom Vijeća ministara BiH o korištenju sredstava reprezentacije s limitom od 20.000 KM godišnje, ali je svjesno postupao drugačije.

Suđenje se nastavlja 16. ožujka, kada se očekuje da će Tužiteljstvo uložiti preostale materijalne dokaze, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close