Moderni smo

Suđenja u BiH mogla bi biti pred računalima

Karamehić je zahvalio pravosudnoj zajednici i javnosti BiH koja je tijekom ožujka i travnja aktivno sudjelovala u izradi ovog reformskog programa.
Vijesti / Flash | 19. 05. 2021. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH danas je usvojilo reformski program kojim je predviđen stupanj aktivnosti u šest oblasti u okviru pravosuđa BiH.

Stalni član VSTV-a Selim Karamehić rekao je novinarima u pauzi zasjedanja da se mjere odnose kako na aktivnosti rada samog Vijeća tako i na aktivnosti pravosuđa i zakonodavne inicijative.

"One obuhvaćaju efikasnost, kvalitetu, integritet, borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, kao i sam postupak rada VSTV-a i njegove veze s pravosudnom zajednicom", pojasnio je on.

Karamehić je zahvalio pravosudnoj zajednici i javnosti BiH koja je tijekom ožujka i travnja aktivno sudjelovala u izradi ovog reformskog programa.

"Meni je zadovoljstvo, kao članu pravosudne zajednice, što smo osjetili potrebu i interes da reagiramo u tom pravcu jer na taj način zajednički stvaramo program rada i aktivnosti", rekao je.

Članovi Vijeća su se na današnjoj sjednici osvrnuli i na pitanje on-line suđenja, što zahtijeva određene preduvjete i složenije aktivnosti.

"Razmišljamo da se sustav suđenja osuvremeni i te aktivnosti tek predstoje. Prvenstveno će zavisiti od toga hoće li ih podržati zakonodavna tijela i hoćemo li imati tehničke mogućnosti, te od zakonskih izmjena koje su ključne u ovom postupku", objasnio je Karamehić.

Prema njegovim riječima, ovo je prvi korak, a reformski program dostavit će se Ministarstvu pravde a prijedlogom da se uključi u strategiju razvoja pravde u sljedećih sedam godina.

"Drugi korak je izrada konkretnog akcionog plana gdje ćemo predstaviti konačne, pojedinačne aktivnosti, njihove nositelje i rokove. Suština je da smo dobili suglasnost i sugestije da se počne mijenjati sustav imenovanja i ocjenjivanja nositelja pravosudnih funkcije da se osuvremene kvalifikacijska testiranja, odnosno da sve bude realno i racionalno postavljeno", istaknuo je Karamehić.

Posebno je naglasio potrebu da se VSTV otvori prema profesionalnoj zajednici da bi se došlo do prihvatljivih rješenja.

Vijeće je danas usvojio izmjene Poslovnika VSTV-a koje se u najvećem dijelu odnose na postupak izbora predsjednika i potpredsjednika ove pravosudne institucije.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close