Loše stanje

Tko narušava sliku pravosuđa?

Glavni federalni tužitelj smatra da stanje u pravosuđu inače nije ništa lošije nego u drugim sektorima, ali da u tome i jeste problem jer bi trebalo da prednjači kvalitativno nad drugima, zbog čega su reforme potrebne.
Vijesti / Flash | 04. 05. 2021. u 13:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni federalni tužitelj Munib Halilović izjavio je da dio kadrova u pravosuđu, njih oko deset posto ili manje, upitnog moralnog i stručnog kvaliteta, čija se ista imena pojavljuju u aferama, narušava generalnu sliku o pravosuđu gdje inače radi daleko veći broj profesionalnih i časnih kadrova.

Halilović je to kazao novinarima uoči današnjeg Foruma o reformi integriteta pravosuđa u Bosni i Hercegovini, čiji je organizator nevladina asocijacija Transparency International, a povod izmjene i dopune Zakona o visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH.

Po Halilovićevim riječima, izmjene ovog zakona čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH sadrže pomak, ne i rješenja za odstranjivanje nečasnih pojedinaca iz pravosudnog sustava. Izmjene nude hitna rješenja za "gašenje vatre" trenutnih problema, kazao je.

Glavni federalni tužitelj smatra da stanje u pravosuđu inače nije ništa lošije nego u drugim sektorima, ali da u tome i jeste problem jer bi trebalo da prednjači kvalitativno nad drugima, zbog čega su reforme potrebne.

Damir Arnaut, također sudionik Foruma, kazao je da istraživanje odgovarajuće parlamentarne komisije govori o veoma lošem stanju u pravosuđu BiH.

Izvještaj tog tijela će biti gotov do kraja lipnja i bit će prvi domaći izvještaj te vrste, s preporukama za poboljšanje stanja.

Arnaut nije želio prejudicirati sadržaj već je kazao da je sprega politike i pravosuđa ono što treba mijenjati kao veoma opasnu pojavu naročito za zemlju koja pretenduje za članstvo u Europskoj uniji.

Srđan Blagovčanin, predsjednik Transparency Internationala, smatra da je stanje u domaćem pravosuđu zarobljeno političkim utjecajem, ali i da su izmjene navedenog zakona prvi iskorak.

Prema mišljenju Venecijanske komisije, dodao je Blagovčanin, problem niije samo u Zakonu o sudskom i tužiteljskom vijeću već zarad potrebnog jačanja integriteta pravosuđa, treba unaprijediti više drugih propisa.

Današnji forum, dodao je, posvećen je raspravi o konkretnim preporukama i prijedlozima svih relevantnih aktera, uključujući predstavnike pravosuđa, međunarodnih organizacija i civilnog društva.

Jačanje integriteta preduvjet je za uspostavu nezavisnosti i vraćanje povjerenja građana u pravosuđe, naveli su organizatori tog skupa.

Kopirati
Drag cursor here to close