Novo suđenje

Sudbonosni dan za Boyse u Grčkoj

Navijači su iz atenskog strogo čuvanog zatvora Korydallos na sud prebačeni trima autobusima uz policijsku pratnju.
Vijesti / Flash | 04. 12. 2023. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski navijači, njih 40-ak, dovedeni su jutros u zgradu atenskog suda na Evelpidonu oko 8:30 sati po lokalnom vremenu.

Navijači su, kako piše Jutarnji list, iz atenskog strogo čuvanog zatvora Korydallos na sud prebačeni trima autobusima uz policijsku pratnju.

U ponedjeljak kroz dan, pa sve do srijede, pripadnici Bad Blue Boysa, uhićeni tu još ljetos nakon izazivanja nereda i obračuna sa suparničkom atenskom momčadi AEK, davat će iskaze na sudu, očitovati se na nove okolnosti vezane za DNK analizu i otiske prstiju.

U ponedjeljak je na sud stiglo prvih 40 mladića od ukupno 102 koji bi trebali biti saslušani u tri dana.

Odvjetnik Athanos Kaimenakis, koji brani 95 Hrvata, rekao je ispred suda da ne očekuje da će saslušanje trajati dugo te da je predao zahtjeve svojih klijenata za puštanje iz pritvora.

Prema nekim informacijama, sud bi mogao ovaj tjedan neke od njih pustiti na slobodu uz jamčevinu nakon više od tri mjeseca u istražnom pritvoru.

Odvjetnici jutros nisu o tome htjeli spekulirati.

Koliko je poznato, Boysi su još za vikend skupljeni iz svih zatvora u Grčkoj i prebačeni u atenski zatvor.

Svaki slučaj poseban

Iako su pritvoreni dulje od tri mjeseca u različitim zatvorima diljem Grčke, Boyse je policija okupila i za vikend autobusima prebacila u Atenu, njih 105. U tri dana idući tjedan - 4., 5. i 6. prosinca - svi će izaći pred suca koji će utvrditi njihovu odgovornost.

Odvjetnik većine hrvatskih navijača Athanasios Kaimenakis Jutarnjem je potvrdio da, ako sud ne utvrdi odgovornost, odmah idu s prijedlogom za ukidanje istražnog pritvora.

"Nakon što ih sud ispita, ići ćemo s prijedlogom da im se ukine zatvor. Pokušat ćemo ih izvući uz jamčevinu", rekao nam je u telefonskom razgovoru Kaimenakis.

Nije htio nagađati hoće li i kada prvi navijači izaći na slobodu, ali je istaknuo da tek nakon predaje zahtjeva za puštanje, koji se predaju individualno za svakog navijača, počinje procedura pregledavanja svakog zahtjeva od strane suda.

"Nisu svi navijači u istoj situaciji, neki su samo hodali, neki su hodali s nečim u ruci. Svaki se slučaj tretira zasebno", rekao je i dodao da su radili jako naporno cijelo ovo vrijeme i da je situacija za Boyse sada puno bolja nego na početku.

Prema nekim spekulacijama, za većinu navijača sud bi ipak trebao utvrditi da nisu odgovorni ili da su odgovorni samo prekršajno. Pritvorene Dinamove navijače tereti se za 11 kaznenih i prekršajnih djela. Ono najteže, ubojstvo navijača AEK-a Mihalisa Katsurisa uoči utakmice s Dinamom, odbačeno je nakon što je analiza DNK pokazala da grčkog navijača nije ubio ni jedan od pritvorenih Boysa.

Odbijena predaja

Ročišta koja su zakazana za danas, sutra i u srijedu bit će zatvorena za javnost, ali se očekuje da bi im mogao prisustvovati veleposlanik Hrvatske. Nakon što je objavljena informacija da je na nožu kojim je ubijen 29-godišnji Michalis Katsouris nađen trag DNK koji ne pripada nikome od navijača koji su u pritvoru, realna je mogućnost da budu pušteni na slobodu.

U međuvremenu je Grčka putem europskog uhidbenog naloga tražila predaju deset navijača zbog sudjelovanja u neredima, od kojih je za jednog utvrđeno da živi u Njemačkoj. Hrvatski sudovi zasad su za nekolicinu njih odbili predaju jer se protiv njih vode postupci u Hrvatskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close