Zakon raspirivanja mržnje

Petorica Boysa na saslušanju zbog pjevanja ustaških pjesama

Na Općinskom sudu u Velikoj Gorici počela su saslušanja muškaraca osumnjičenih da su pjevali ustaške pjesme na utakmici Dinamo-Gorica. Privedena su petorica.
Vijesti / Flash | 24. 10. 2023. u 11:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijska uprava zagrebačka objavila je priopćenje u kojem navodi da je uhićeno nekoliko osoba na nogometnoj utakmici Gorica-Dinamo.

"Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke provode kriminalističko istraživanje povodom protupravnog ponašanja dijela navijača na nogometnoj utakmici SuperSport HNL-a između HNK „Gorica“ i GNK „Dinamo“, odigranoj u subotu, 21. listopada 2023. na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici.

U dosadašnjem tijeku kriminalističkog istraživanja utvrđene su osnove sumnje za osam osoba da su počinile prekršaj iz članka 4. stavak 1. podstavak 7. kažnjivo po članku 39.a stavka 1. točke 2. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima na način da su tijekom odigravanja navedene nogometne utakmice, pjevali pjesme čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti.

Tijekom jučerašnjeg dana uhićeno je ukupno pet osoba u dobi od 18 do 44 godine te je na području Policijske uprave zagrebačke i na području Policijske uprave krapinsko-zagorske obavljeno više pretraga stanova i drugih prostora koje koriste osumnjičene osobe. Danas tijekom dana uhićene osobe bit će uz optužni prijedlog dovedene na Općinski sud u Velikoj Gorici", navodi se u priopćenju PU zagrebačke.

Svi privedeni odgovarat će vjerojatno po tri prekršaja zakona, kazao je jučer novinar Petar Vlahov govoreći o privedenim navijačima, prenosi HRT.

- Jedan od njih je prekršajni zakon narušavanja reda i mira, drugi je prekršajni zakon ugrožavanja sigurnosti na sportskim borilištima i treći je zakon raspirivanja mržnje, različitim zabranjenim insignijama ili bilo kakvim neprimjerenim pjesmama.

Kopirati
Drag cursor here to close