Bombardiranje

Sud u Doboju istražuje NATO

Okružno javno tužiteljstvo u Doboju je izdalo naredbu o provođenju istrage protiv NN osoba osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva prilikom NATO bombardiranja…
Vijesti / Flash | 21. 03. 2021. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić izjavio je da se ovaj centar stavio na raspolaganje Tužiteljstvu u Doboju koje je pokrenulo istragu protiv osumnjičenih za ratne zločine protiv civila tijekom NATO granatiranja Doboja i Teslića 1995. godine i da očekuje da istraga dođe do odgovornih za smrt nevinih.

"Postupak dobojskog Tužiteljstva je izuzetno dobar. Mi smo tužilaštvu već poslali svoje istraživanje koje smo uradili prije više od pet godina u vezi s NATO bombardiranjem Republike Srpske. U tom istraživanju postoji dio koji se odnosi na istragu dobojskih tužitelja, to jest na bombardiranje Doboja i Teslića", rekao je Kojić za Politiku.

Srna piše kako je Okružno javno tužiteljstvo u Doboju 3. ožujka je izdalo naredbu o provođenju istrage protiv NN osoba osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva prilikom NATO bombardiranja vojnih i civilnih objekata na području općina Doboj i Teslić tijekom kolovoza i rujna 1995. godine.

Iz Tužiteljstva navode da je istraga otvorena zbog postojanja sumnje da su osumnjičeni, kao pripadnici NATO avijacije, prilikom bombardiranja područja Doboja i Teslića u kolovozu i rujnu 1995. godine pričinili veću materijalnu štetu na vojnim i civilnim objektima, te izazvali pogibiju i ozljeđivanje većeg broja osoba.

Tijekom istrage, potvrđeno je Srni, bit će saslušan veći broj svjedoka i oštećenih, te pribavljena dokumentacija o materijalnoj šteti na objektima, kao i medicinska dokumentacija o poginulim i ozlijeđenim osobama u ovoj agresiji.

Tijekom NATO bombardiranja Republike Srpske od 30. kolovoza do 14. rujna 1995. godine stradalo je više od 100 civila, a stanovništvo i danas trpi zdravstvene posljedice bombardiranja osiromašenim uranom.

Na položaje Vojske Republike Srpske NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od čega 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona.

NATO je istovremeno sa "Namjernom silom" pokrenuo i akciju "Mrtvo oko", čiji je cilj bio da se onesposobi protuzračni sustav obrane Vojske Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close