U KPZ u Vojkovićima

Sud odbio molbu odvjetnika: Fikret Hodžić i Fahrudin Solak moraju u zatvor

Prema uputnom aktu Suda, dvojac se mora na izdržavanje kazne javiti 29. veljače.
Vijesti / Flash | 28. 02. 2024. u 18:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH odbio je molbu odvjetnika Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji su osuđeni u aferi "Respiratori", na šest, odnosno pet godina zatvora.

Tri dana

Njihovi ovjtnici tražili su u molbi odgodu izvršenja kazne zatvora u KPZ u Vojkovićima, ali Sud nije prihvatio njihovo obrazloženje, saznaje portal "Avaza".

Prema uputnom aktu Suda, dvojac se mora na izdržavanje kazne javiti 29. veljače.

Ova odluka nije pravosnažna, s obzirom na to da će odvjetnici, kako saznaje sarajevska novina uputiti žalbu, koja u ovakvim slučajevima odlaže izvršenje. Rok za žalbu je tri dana. No, žalba odlaže rješenje najkasnije do narednog tjedna.

Presudom Suda BiH u predmetu 'Respiratori' Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Fahrudin Solak na šest godina i direktor ''Srebrne maline'' Fikret Hodžić na pet godina.

Novalić se na izdržavanje mora javiti 6. ožujka. Iz Suda je nedavno rečeno da njegovi odvjetnici nisu tražili odgodu izvršenja.

Zloupotrijebili javne nabavke

Njih trojica, prema presudi, zajedno su zloupotrijebili javni sistem nabavke prilikom čega je utrošeno 10,5 milijuna KM.

Novalić je proglašen krivim s obzirom na položaj premijera FBiH koji je imao, Solak zbog pozicije direktora FUCZ-a, koja je u tom trenutku bila jedna od najvažnijih instanci za pandemijske nabavke, a Hodžić kao direktor firme "Srebrena malina" koja je sudjelovala u nabavci respiratora.

Podsjetimo, apelacijsko vijeće je odbilo žalbe Tužiteljstva i Obrana te je potvrđena presuda kojom je Novalić osuđen na četiri godine zatvora, Solak na jedinstvenu kaznu od šest godina, a Hodžić na pet godina zatvora zbog zloupotrebe položaja. "F.H. Srebrena malina" je proglašena odgovornom što je raspolagala protupravno stečenom imovinom i novčano kažnjena s 200.000 KM.

Bivša federalna ministrica financija Jelka Miličević oslobođena je optužbe za nesavjestan rad u službi. U presudi se navodi da su Novalić, Solak, Hodžić i pravno lice "F.H. Srebrena malina" oslobođeni za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi sa zloupotrebom položaja, primanja nagrade ili drugog oblika koristi u vezi s trgovinom utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga, krivotvorenje službene isprave, povredu obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Ali, u presudi se također navodi da je Solak osuđen za krivotvorenje isprave. Apelacijsko vijeće je kao indikativno cijenilo stupanje u neposredne kontakte, zasnovane na privatnim konotacijama, te navelo da to predstavlja okosnicu daljnjeg toka događaja.

Tako se navodi da Novalić prekoračuje ovlasti premijera, stupa u neposredan kontakt s Hodžićem u vezi s javnom nabavkom respiratora, što Apelacijsko vijeće crpi iz niza međusobnih komunikacija. Te komunikacije su za Vijeće "nepobitan temelj da se radi o postupanju mimo normativnih pravila".

Kopirati
Drag cursor here to close