Kažnjena u iznosu od 82 eura

Sud je kaznio jer se branila od seksualnog napada na ulici

Zbog kršenja Zakona o javnom redu U. E. je kažnjen novčanom kaznom od 300 eura, ali, kako piše u rješenju, s obzirom da je bio u pritvoru duže od osam, a kraće od 20 sati, kazna mu je umanjena za 25 eura.
Vijesti / Flash | 15. 08. 2023. u 18:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovnica Kolašina u susjednoj Crnoj Gori, Milica Živković (25), tvrdi da ju je tamošnji Sud za prekršaje proglasio krivom zbog, kako tvrdi, pokušaja da se, u noći između 3. i 4. kolovoza, "obrani od nasrtaja stranog državljanina E. U. (29), na Trgu Vukmana Kruščića".

Ona je za Vijesti.me ispričala kako joj je spomenuti muškarac iznenada prišao, hvatajući je rukom za bradu, pokušavajući da je poljubi, a potom ju je hvatao i za stražnjicu. Djevojka ga je, tvrdi, pokušavala odbiti od sebe, i pritom ga je više puta udarila.

Sudac za prekršaje Alija Beganović je oboje sudionika tog incidenta proglasio krivim zbog kršenja Zakona o javnom redu.

"Okrivljeni se ponašao naročito bestidno i uvredljivo prema oštećenoj, na način što je, nakon kraće komunikacije, uhvatio rukom u predjelu brade, a nakon što mu je sklonila ruku s brade, uhvatio je za zadnjicu. Okrivljena je fizički napala U. E., na način što mu je zadala više udaraca, zatvorenom i otvorenom šakom, u predjelu glave i tijela", piše u rješenju Suda.

Napadnutoj djevojci izrečena opomena

Zbog kršenja Zakona o javnom redu U. E. je kažnjen novčanom kaznom od 300 eura, ali, kako piše u rješenju, s obzirom da je bio u pritvoru duže od osam, a kraće od 20 sati, kazna mu je umanjena za 25 eura.

Napadnutoj je izrečena opomena, ali ima obavezu i platiti 82 eura za troškove prekršajnog postupka, od čega se 52,50 eura odnosi na angažiranje tumača za maternji jezik U. E.

"Zaista sam zaprepaštena načinom na koji je Sud za prekršaje vidio ovaj slučaj, to jest, kako je kvalificirao moju samoobranu. Pitala sam i suca, pitam i javnost: kad sam točno, prema zakonu i da ne bih bila okrivljena, trebala prestati braniti se i dozvoliti da me nepoznata muška osoba, na pustoj ulici, nepristojno dodiruje, čerupa, pa možda i siluje ili teže ozljedi? Jako sam razočarana i dodatno istraumatizirana nerazumijevanjem institucija, načinom na koji sam ispitivana u policiji, kao i načinom na koji je sudac na kraju odlučio.", rekla je Živković.

Identičan iskaz kao Živkovićeva dala je i njezina prijateljica. Sud je ono što je svjedokinja kazala, kako piše u rješenju, "u potpunosti prihvatio". Sudac za prekršaje u obrazloženju rješenja konstatira kako to što je Živković udarala U. E. ne može okarakterizirati "kao nužnu obranu ili krajnju nuždu".

Razlog za to je, kako je obrazloženo, "činjenica da se radnja događala na Trgu i da nije odmah pozvala policiju u tom trenutku, već je samoinicijativno upotrijebila fizičku silu, prema U. E.".

Različita verzija priče

U. E., koji u Kolašinu boravi kao radnik, pred sucem Beganovićem je ispričao posve različitu verziju događaja.

On tvrdi da su mu dvije djevojke na Trgu uputile nerazumljive riječi, a potom jedna od njih prišla i pljunula ga u lice i ošamarila. Kazao je i da je bezuspješno pokušavao "da je makne od sebe". U tim pokušajima, prema njegovim riječima, nanio je ozljede jednoj od djevojaka.

Okrivljeni je rekao i da se nakratko sakrio u jedno od vozila iz voznog parka firme u kojoj je angažiran, a da je ženska osoba za to vrijeme udarala o vrata automobila.

Rekao je i da je "iz vozila izišao, opet pokušavajući izbjeći sukob, ali da je u tom trenutku naišao jedan momak, uhvatio ga za jaknu i pokušao ga udariti". U. E. tvrdi da je uspio pobjeći s mjesta incidenta, tako što se prolazniku istrgnuo iz ruku, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kopirati
Drag cursor here to close