Sud BiH

Tri presude s uvjetnim kaznama za izborne prijevare u Brčkom

BIRN BiH je ranije pisao o izbornim prijevarama i podizanju optužnice za izborne prijevare u Brčkom. Jovan Košutić je tada na ročištu za izjašnjenje negirao krivicu, nakon čega je odbio govoriti za BIRN BiH i emisiju TV Justice.
Vijesti / Flash | 04. 03. 2021. u 17:44 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine donio je presude protiv Jovana Košutića, Biljane Petrović i Slobodana Lukića kojima su uvjetno osuđeni na po šest mjeseci zatvora zbog počinjenih izbornih prijevara na općim izborima 2018. godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

''Sud je nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivice i pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije donio presudu kojom je optuženi Jovan Košutić oglašen krivim za krivično djelo prijevara pri glasovanju'', navodi se u odgovoru Suda BiH.

Sud je, kako je navedeno, Košutiću u rujnu prošle godine izrekao uvjetnu osudu kojom je utvrđena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci i istovremeno određeno da se ova kazna neće izvršiti ako optuženi u roku od tri godine od dana pravomoćnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Prema optužnici Tužiteljstva BiH, Košutić je 7. listopada 2018. godine za vrijeme održavanja općih izbora u Bosni i Hercegovini, u svojstvu člana biračkog odbora na biračkom mjestu Trnjaci, na području Brčko distrikta BiH, glasao umjesto druge osobe pod njegovim imenom.

''On se tereti da je na prevaren način, mimo znanja četiri birača koja nisu izašla na izbore i iskoristila svoje biračko pravo, falsificirao njihove potpise na biračkom spisku, potpisao se i glasovao umjesto njih pod njihovim imenima'', priopćili su ranije iz Tužiteljstva BiH.

Zbog prijevare pri glasovanju 2018. godine, osuđeni su u listopadu Petrović i u studenom Lukić uz istu uvjetnu kaznu od šest mjeseci. Oni su optuženi da su na izborni dan glasovali u ime drugih osoba na tri različita biračka mjesta.

BIRN BiH je ranije pisao o izbornim prijevarama i podizanju optužnice za izborne prijevare u Brčkom. Jovan Košutić je tada na ročištu za izjašnjenje negirao krivicu, nakon čega je odbio govoriti za BIRN BiH i emisiju TV Justice.

Izborne prijevare koje se događaju na dan izbora uglavnom su moguće zbog trgovine biračkim mjestima koja omogući pojedinim političkim strankama većinu ili potpuno čist birački odbor, a što za posljedicu ima mogućnost mijenjanja izborne volje građana.

Uprkos ozbiljnim problemima koje može stvoriti u izbornom procesu, trgovina biračkim odborima nije izričito zabranjena zakonom. Član Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine Suad Arnautović ranije je za BIRN BiH rekao kako su oni upoznati da postoji razmjena mjesta u biračkim odborima, ali da je to ''na principu koaliranja''.

''Dakle, ona nije zakonit proces, ali ne postoje mehanizmi kojim biste vi mogli kazati da je nezakonito. Nije zakonom dozvoljeno, ali nije ni nezakonito'', rekao je tada Arnautović.

Sud BiH je u odgovoru naveo da su uslovne kazne od šest mjeseci za isto krivično djelo izrečene i Biljani Petrović i Slobodanu Lukiću.

Kopirati
Drag cursor here to close