Sjednica

VIjeće ministara: Unaprjeđenje suradnje s Europolom

Vijeće ministara jednoglasno je u drugom krugu glasovanja donijelo Odluku o dodjeli prostora Ministarstvu sigurnosti u svrhu uspostavljanja zajedničke kontakt-točke za suradnju sa Europolom.
Vijesti / Flash | 24. 02. 2021. u 16:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH utvrđen je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o suradnji u područjima visokog obrazovanja i znanosti između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Bjelorusije.

Cilj je uspostaviti suradnju u oblasti visokog obrazovanja, kako bi bila organizirana akademska i znanstvena razmjena između visokoobrazovnih institucija obiju zemalja.

Na taj način dvije države podržavaju mobilnost obrazovanja i stažiranja studenata i akademskog osoblja na visokoobrazovnim ustanovama, u skladu sa financijskim mogućnostima.

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložena ministrica civilnih poslova.

Pokrenute aktivnosti za uspostavljanje konktakt-točke/i za oružje

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o formiranju Radne grupe za uspostavljanje kontakt-tačke/tački za vatreno oružje u Bosni i Hercegovini, s ciljem unaprjeđenja stanja u ovoj oblasti te jačanja regionalne i saradnje sa Evropskom unijom.

Bosna i Hercegovina se na taj način pridružuje zemljama regije u provođenju Mape puta za održivo rješenje u suzbijanju nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim i lakim/vatrenim oružjem i pripadajućom municijom na zapadnom Balkanu, usvojene na Londonskom samitu u okviru Berlinskog procesa.

Radna grupa je sastavljena od predstavnika nadležnih državnih, entitetskih i institucija Brčko Distrikta BiH, te kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

Zadatak Radne grupe je da do 30. lipnja 2021. definiše sjedište i ulogu kontakt-tačke za vatreno oružje; njene upravljačke strukture; postojeće baze podataka o vatrenom oružju u BiH; te vrste informacija koje se razmjenjuju uz analizu tehničkih kapaciteta, o čemu će do 31. srpnja 2021. podnijeti izvještaj Vijeću ministara BiH.

Suradnja s Europolom-om

Vijeće ministara jednoglasno je u drugom krugu glasovanja donijelo Odluku o dodjeli prostora Ministarstvu sigurnosti u svrhu uspostavljanja zajedničke kontakt-točke za suradnju sa Europolom.

Na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija, Ministarstvo sigurnosti dobit će prostor u prizemlju Zgrade prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine, čime se omogućava uspostavljanje kontakt-točke i unaprjeđuje suradnja BiH sa Europolom.

Potvrda o podršci za proces pametne spceijalizacije u BiH

Vijeće ministara BiH zadužilo je direktora Direkcije za ekonomsko planiranje da potpiše Pismo namjere za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju sa Zajedničkim istraživačkim centrom Europske komisije i uputi ga u daljnju proceduru.

Vijeće ministara ranije je iskazao čvrstu opredijeljenost za započinjanje procesa pametne specijalizacije u Bosni i Hercegovini, a u studenom prošle godine je usvojena Odluka o imenovanju članova Radne grupe za izradu Strategije pametne specijalizacije u BiH (S3).

Zaključivanjem Memoranduma o razumijevanju sa Zajedničkim istraživačkim centrom Europske komisije stvaraju se uvjeti za realizaciju tehničke pomoći koja se nudi zemljama u procesu izrade Strategije pametne specijalizacije.

Imenovanja

Vijeće ministara BiH imenovalo je Enesa Hašića za direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguravanje kvaliteta Bosne i Hercegovine, a za zamjenike direktora imenovani su Irena Šiško i Stevo Škrbić, kao najbolje rangirani kandidati prema Izvještaju o provedenoj proceduri nakon javnog konkursa.

Na sjednici je imenovana Milica Marković za direktora Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini, kao najbolje rangirani kandidat nakon završene precedure javnog konkursa koju je provela Agencija za državnu službu BiH.

Vijeće ministara BiH za glavnog direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH imenovalo je Čedomira Šušnjara, a za zamjenike glavnog direktora imenovani su Marin Raspudić i Muharem Šabić, koji su kao najbolje rangirani kandidati predloženi Izvještajem o provedenoj proceduri po javnom oglasu koji je usvojen, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close