Situacija na Kosovu i u BiH

Stoltenberg: Ne možemo dozvoliti sigurnosni vakuum u BiH

"Imamo vojni stožer u BiH, obišao sam taj stožer. Tamo radimo i podržavamo EUFOR, snage EU".
Vijesti / Flash | 29. 11. 2023. u 13:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni tajnik NATO, Jens Stoltenberg govorio je o situaciji na Kosovu, ali i u Bosni i Hercegovini.

"Koja je onda poruka NATO-a o miru i stabilnosti nakon incidenta u Banjskoj, Zvečanu u kojem je ubijen kosovski policajac? I vidite li zajednicu općina sa srpskom većinom kao pravi korak da se Kosovo osjeća bezbjedno od budućih mogućih napada, kao što je bio onaj u rujnu, ali i stabilnost i sigurnost na cijelom zapadnom Balkanu?", naveo je.

Nekoliko ozbiljnih slučajeva na Kosovu

Potom je dodao kako su "tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, tijekom prošle godine, vidjeli nekoliko ozbiljnih slučajeva nasilja na Kosovu".

"Upravo sam posjetio Kosovo i ono što smo vidjeli ovog proljeća je napad na mirovne snage NATO-a. Ranjena su 93 vojnika NATO-a, nekima su rane promijenile život. A to je potpuno neprihvatljivo. A onda smo vidjeli i incident u Banjskoj gdje su zapravo ljudi ubijeni. Naravno da je ovo ozbiljno. Ovo naglašava izazove sa kojima se suočavamo na Kosovu i važnost svih strana da deeskaliraju, da se uzdrže od akcija koje mogu dodatno povećati tenzije i da se uzdrže od bilo kakve zapaljive retorike koja može povećati tenzije. Ovo je moja poruka. To je bila moja poruka i bila je na mojim sastancima u Prištini i u Beogradu. Poruka je da se Priština i Beograd moraju uključiti u dobroj vjeri u dijalogu koji vodi EU".

Između ostalog, naveo je kako je EU zadužena za diplomatske napore.

Vojni stožer u BiH

"Kosovo je primjer kako NATO i Europska unija veoma blisko surađuju. EU je zadužena za diplomatske napore. Prisutni smo sa tisućama vojnika na terenu. Zapravo kao rezultat ovoga, mi smo našem prisustvu na Kosovu dodali još tisuću vojnika NATO-a na otprilike 5000. Vjerujem da bi prijedlog zajednice općina sa srpskom većinom mogao biti put naprijed da pokušamo pronaći rješenje i napraviti napredak u okviru dijaloga koji je omogućila EU. Dakle, da, to je apsolutno nešto što bi trebalo razmotriti", kazao je.

Hoće li NATO poslati još vojnika u Bosnu i Hercegovinu? Ako da, kada?

"NATO ima prisustvo od 5000 vojnika na Kosovu. Imamo vojni stožer u BiH, obišao sam taj stožer. Tamo radimo i podržavamo EUFOR, snage EU. I opet, primjer je to kako NATO i EU veoma blisko surađuju. I naravno, u velikoj mjeri govorimo i o istim nacijama, EU i NATO saveznicima. Pozdravljam činjenicu da je UN obnovio mandat snaga EUFORA. Da se to nije desilo, naravno, onda bismo morali razmisliti što bi NATO trebao uraditi. Ali drago mi je da je mandat ovim snagama EU obnovljen. Jasno smo stavili do znanja da ne možemo dozvoliti sigurnosni vakuum u BiH. I to je ujedno i razlog zašto smo tako snažno podržali obnovu mandata UN za snage EUFOR Althea. I uz ovu podršku NATO-a, imamo nešto što se zove Berlin plus aranžmani, koji omogućavaju NATO-u da pomaže i podržava zapovjedništvo i kontrolu za ove snage", kazao je Stoltenberg.

Kopirati
Drag cursor here to close