Stolac: Uklonjena minska opasnost s Komanjeg Brda

Završetkom deminerskog zadatka na lokaciji Komanje Brdo u općini Stolac timovi FUCZ uklonili minsku opasnost sa jedne od sedam istraga na MSP ''Poplat''
Vijesti / Flash | 19. 07. 2023. u 09:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ova završena ciljana istraga 2 ''Komanje Brdo'', dio je deminerskog zadatka čija je ukupna površine 1.841.852 m² i jedna je od sedam lokacija na minsko - sumnjivoj površini (MSP) 'Poplat' planiranih za provođenje deminerskih operacija.

Zadatak se sastojao od četiri ciljane i tri sistematske istrage, a obuhvaća prostor na kojem je prije rata živjelo oko 40 porodica koje su koristile ovaj lokalitet za košenje trave, ispašu stoke, pčelarstvo i lov. Uklanjanjem minske opasnosti mještanima okolnih sela stvorit će se sigurnije okruženje i omogućiti pristup imanjima koja koriste za obradu zemlje i ispašu stoke, navodi se iz Federalne uprave civilne zaštite.

Foto: Federalna uprava civilne zaštite/ Završetak deminerskog zadatka na lokaciji Komanje Brdo u općini Stolac

Na lokalitetu Komanje Brdo, navode, izvode se i infrastrukturni radovi od značaja za lokalnu zajednicu koji su obustavljeni zbog dijela površine sumnjivog na mine zbog čega je Federalna uprava civilne zaštite težište svojih aktivnosti na MSP-u 'Poplat' usmjerila na deminiranje Komanjeg Brda.

Foto: Federalna uprava civilne zaštite / Završetak deminerskog zadatka na lokaciji Komanje Brdo u općini Stolac

Tehničkim metodama, navode, reducirana je površina sumnjiva na mine na ciljanoj istrazi 2 ''Komanje Brdo'' od 114.500 m², pri čemu je pronađeno i uništeno pet protupješadijskih mina i tri neeksplodirana ubojna sredstva (NUS-a).

Osim nepristupačnog terena i guste vegetacije radove su na dijelu zadatka otežavale i visoke temperature karakteristične za ovo područje, kao i nedostatak upotrebljivih informacija vezanih za minsku situaciju.

Foto: Federalna uprava civilne zaštite/ Završetak deminerskog zadatka na lokaciji Komanje Brdo u općini Stolac

Na ovom zadatku, pored deminerskog tima iz Mostara, navode, bili su angažirani i dodatni timovi Federalne uprave civilne zaštite iz Livna, Busovače i Travnika.

Nakon provedenih deminerskih operacija izvršena je primopredaja predmetne ciljane istrage između predstavnika Federalne uprave civilne zaštite i Centra za uklanjanje mina u BiH, a predstavnik Grada Stolac upoznat je sa obavljenim radovima i granicama deminirane površine.

Foto: Federalna uprava civilne zaštite/ Završetak deminerskog zadatka na lokaciji Komanje Brdo u općini Stolac
Kopirati
Drag cursor here to close