Sporan križni put?

Stočani pokrenuli peticiju protiv izgradnje križnog puta na Starom gradu

Traže i da se izvrši uklanjanje nezakonito postavljenih betonskih postolja, križeva i oltara u obuhvatu nacionalnog spomenika BiH.
Vijesti / Flash | 25. 01. 2020. u 18:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Stocu je danas počelo potpisivanje peticije za zaštitu povijesnog područja Starog grada, nacionalnog spomenika BiH.

Stočani, okupljeni u Pokret za brigu o kulturnom naslijeđu Stoca, odlučili su pokrenuti peticiju zbog ugroženosti Starog grada "ljudskim djelovanjem", odnosno kontinuiranim djelovanjem Župe sv. Ilije Proroka i lokalne općinske administracije na izgradnji križnog puta na prostoru koji obuhvata nacionalni spomenik BiH, prenosi Dnevni Avaz.

"Budući da se uspostavom križnog puta nastoje falsificirati povijesne činjenice i potpuno preoblikovati spomenik kulturnog naslijeđa, s ciljem da se na ovakav način podupre propagirana ideologija etničke dominacije i stoljetnih hrvatskih prostora, ovim postupcima se ozbiljno narušavaju međuljudski odnosi i građansko povjerenje, te dovodi u pitanje sve što je postignuto na implementaciji mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini", navedeno je, između ostalog, u tekstu peticije.

Stočani peticijom zahtijevaju od Župe sv. Ilije Proroka da odustane od daljnje devastacije i skrnavljenja Starog grada Stolac planiranom izgradnjom križnog puta. 

Traže i da se izvrši uklanjanje nezakonito postavljenih betonskih postolja, križeva i oltara u obuhvatu nacionalnog spomenika BiH.

Od Općinskog vijeća Stolac traže poništenje odluka, između ostalih, one kojom se nekretnine u obuhvatu Starog grada Stolac, metodom neposredne pogodbe, prodaju Župi sv. Ilije Proroka Stolac radi gradnje sakralnih objekata.

"Od Federalne uprave za inspekcijske poslove zahtijevamo da provede radnje prinudnog izvršenja rješenja glavnog urbanističkog inspektora FBiH iz 2004. godine, kojim se nalaže uklanjanje križa i betonskih postolja na Starom gradu Stolac, kao i da, po provedenom inspekcijskom nadzoru i na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, iz razloga stvarne nenadležnosti, naloži Zavodu za zaštitu spomenika HNŽ poništenje pozitivnog mišljenja koje je izdalo po zahtjevu Župe sv. Ilije Proroka za izgradnju križnog puta", navedeno je u tekstu peticije.

Također, građani će zahtijevati poduzimanje neophodnih mjera i radnji od Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, a traže djelovanje i Ureda visokog predstavnika.

Kopirati
Drag cursor here to close