Sjećanje

Mostar dobiva novi križ u sjećanje na Vukovar

U Vukovarskoj ulici je bio postavljen drveni križ koji je zbog dotrajalosti i nevremena oboren pa će pred 28. godišnjicu stradanja ovog grada biti postavljen novi.
Vijesti / Flash | 14. 11. 2019. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vukovarska ulica u Mostaru dobit će novi križ kao mjesto sjećanja na stradanje hrvatskoga grada u Domovinskom ratu. Ova je mostarska ulica svakog 18. studenog mjesto okupljanja građana koji pale svijeće i polažu cvijeće u sjećanje na strahovito stradanje grada na istoku Hrvatske.

Podsjećamo, u ulici je bio postavljen drveni križ koji je zbog dotrajalosti i nevremena oboren pa će pred 28. godišnjicu stradanja ovog grada biti postavljen metalni križ.

Bitka za Vukovar u kojoj su, prema podacima vukovarske bolnice, ubijena ili poginula 1624 hrvatska branitelja i civila, od kojih 905 do sloma grada, a ranjeno je 1219 branitelja i civila, počela je 25. kolovoza 1991. kada su bivša Jugoslavenska vojska i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar.

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske. Nakon tromjesečne vojne opsade obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine.

U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7.000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Na širem vukovarskom bojištu poginulo je oko 2500 vojnika, od čega 900 u Vukovaru tijekom borbi, a oko 600 ih je ubijeno nakon pada grada.

Oko sedam tisuća civila i vojnika završilo je u logorima. Tijekom i nakon ratnih operacija, stradalo je oko tisuću civila, među njima 86-ero djece.

Znatno mnogobrojnije srpske snage činilo je tada 30 tisuća vojnika, čak 1600 oklopnih vozila, 980 topova i 350 protuzračnih topova.

Prema procjenama, poginulo je oko šest tisuća vojnika JNA i dvije tisuće pripadnika paravojnih postrojbi, dok ih je ranjeno oko 15 tisuća.

Kopirati
Drag cursor here to close