Mišljenja

Što Mostarci misle o Dodikovim izjavama o suživotu muslimana i kršćana

Vijesti / Flash | 20. 09. 2022. u 18:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Anadolija / Izedin Vegar

Građani Mostara smatraju da su izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorada Dodika da muslimani i kršćani ne mogu koegzistirati netočne i skandalozne, javlja Anadolu Agency (AA).

Mostarac Izedin Vegar smatra da su takve izjave i poruke skandalozne.

"Bosna i Hercegovina od AVNOJ-a nije ni srpska ni hrvatska ni bošnjačka, već i srpska i hrvatska i bošnjačka. Zemlja svih njenih naroda. Vijekovima se u njoj živjelo u slozi, posebno u vremenu bivše Jugoslavije u kojem nitko nikoga nije ni pitao za nacionalnost. Možemo i trebamo živjeti zajedno", smatra Vegar.

S njim se slaže sugrađanka Zehra Delalić koja tvrdi da u BiH mogu i moraju živjeti kršćani i muslimani.

Foto:Anadolija / Zehra Delalić

"Podjele nam nikad nisu trebale pa ni danas kada ih neki zagovaraju. Mostar je moj. Ja ga ne dijelim na obale kao neki. Dijete mi je išlo u Franjevačku školu. Nakon onog rata nije bilo podjela, trebamo ih spriječiti i nakon ovog posljednjeg", mišljenja je Delalić.

Arna Redžović je također istog stava.

"Nema života bez svih naroda i religija ovdje. Vijekovima u ovoj zemlji žive i kršćani i hrišćani i muslimani i to je naše bogatstvo. Podjele nam ne trebaju. Ružne stvari iz prošlosti ne smijemo zaboraviti, ali moramo ostaviti iza sebe i graditi ljepšu i bolju budućnost za mlade", smatra Redžović.

Foto:Anadolija / Arna Redžović

Dodik se nedavno obratio zastupnicima u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS na posebnoj sjednici i tada kazao da muslimani i kršćani ne mogu živjeti u harmoniji u BiH, što je izazvalo veliku polemiku i kritike u bh. javnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close