Inoviranje demokratskog sudjelovanja na lokalnoj razini u Bosni i Hercegovini

U Mostaru potpisan Memorandum o razumijevanju

Uz potpisivanje Memoranduma održan je i sastanak Upravnog odbora na kojem je usvojen Pravilnik o radu Upravnog odbora, čija je članica direktorica Saveza općina i gradova FBiH.
Vijesti / Flash | 20. 09. 2022. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu Europske konferencije o demokratskoj obnovi: inoviranje putem deliberativne demokracije, Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova Federacije BiH potpisala je u ime SOGFBiH Memoranduma o razumijevanju s Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe za realizaciju projekta Inoviranje demokratskog sudjelovanja na lokalnoj razini u Bosni i Hercegovini, a koji je dio Akcijskog plana Vijeća Europe 2022-2025.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru potpisan Memorandum o razumijevanju

Također, uz potpisivanje Memoranduma održan je i sastanak Upravnog odbora na kojem je usvojen Pravilnik o radu Upravnog odbora, čija je članica direktorica Saveza općina i gradova FBiH.

Konferencija se održava danas u Mostaru, a ista će nastojati da identificira  glavne izazove deliberativne demokratije te da predstavi dobre prakse u različitim evropskim kontekstima. Diskusije će se baviti aktuelnim pitanjima vezanim za ovu vrstu inovativnih procesa, uključujući praćenje sprovođenja preporuka, institucionalizaciju, potencijal da osnaže nedovoljno zastupljene grupe, te njihovu upotrebu kao vrijednih alata za dopunu drugih participativnih inicijativa. Širok spektar lokalnih vlasti, kreatora politika i istraživača širom Evrope učestvovat će u razmjeni iskustava te koristiti dobre prakse i preporuke s ciljem repliciranja i umnožavanja deliberativnih procesa u Bosni i Hercegovini i u jugoistočnoj Europi.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru potpisan Memorandum o razumijevanju

U uvodnom govoru su se obratili gradonačelnik Grada Mostara, Mario Kordić, direktor Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti  Rafael Benitez i  Bojana Urumova, voditeljica Ureda Vijeća Europe u Sarajevu. U okviru konferencije se održavaju tri okrugla stola na teme: Praćenje deliberativnih procesa: jačanje kredibiliteta i utjecaja preporuka građana, Institucionalizacija deliberativnih procesa: putevi i izazovi ka kolaborativnom lokalnom donošenju odluka, Izazov i potreba za usvajanjem inkluzivnog pristupa: prevladavanje razlika u multikulturalnim društvima kroz deliberativne procese. Učesnici skupa su predstavnici viših razina vlasti, akademske zajednice, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija iz Poljske, Irske, Sjeverne Irske, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuske, Belgije, Italije, Turske i Bosne i Hercegovine.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru potpisan Memorandum o razumijevanju

Ova konferencija je organizirana je u okviru projekta ''Inoviranje demokratskog sudjelovanja na lokalnoj razini u Bosni i Hercegovini'' kojeg provodi Kongres lokalnih i regionalnih vlasti. Projekt ima za cilj poboljšati kvalitetu lokalne demokracije i stvoriti mogućnosti za građane da se uključe u inovativne participativne procese u Mostaru i drugdje u Bosni i Hercegovini. Također, promovira nove demokratske pristupe, otvorenu vlast, javnu etiku, transparentno i inkluzivno kreiranje lokalne politike u zemlji.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru potpisan Memorandum o razumijevanju
Kopirati
Drag cursor here to close