Arhiv Tribunala ostaje u Haagu

Što će biti s dokumentima ICTY-a i kako ih koristiti

Ukupan broj spisa koji se nalaze u nadležnosti Mehanizma iznosit će više od 12.000 dužnih metara fizičkih arhiva i oko tri petabajta digitalnih zapisa
Vijesti / Flash | 03. 01. 2018. u 17:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / ICTY

Arhiv Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) vlasništvo je Ujedinjenih naroda. U skladu s Rezolucijom UN-a kojom je osnovan Mehanizam za koordinaciju međunarodnih tribunala (MICT), arhiv ICTY-a smješten je u prostorijama Mehanizma u Haagu. Ogranak Mehanizma u Haagu nalazi se u istoj zgradi u kojoj je bio Tribunal, a prije toga zgradu je koristila jedna nizozemska osiguravajuća kuća.

''Ukupan broj spisa koji se nalaze u nadležnosti Mehanizma iznosit će više od 12.000 dužnih metara fizičkih arhiva i oko tri petabajta digitalnih zapisa koji su prikupljeni tijekom rada Tribunala za Ruandu i Tribunala za bivšu Jugoslaviju'', rečeno je "Avazu" u Haagu.

Kako je precizirano iz MICT-a, "jedna od najvećih komponenti arhiva su sudski spisi Tribunala za bivšu Jugoslaviju koji uključuju podneske u predmetima, dokaze koji su uvršteni u spis, transkripte i audio-vizualne snimke postupaka u sudnicama".  

Preciznije, u arhivu su pohranjene fizičke i digitalne verzije dokumenata, fotografija i audio-vizualnih snimaka. Fizički artefakti koji su uvršteni jesu spisi sačuvani u svom izvornom obliku. Zanimljivo je da su arhivirani i dokumenti koji se odnose na istrage, pritvor optuženih, zaštitu svjedoka...

''Materijali koje su prikupila tužiteljstva dva tribunala trenutno ne čine dio arhiva ta dva suda iz razloga što se oni i dalje aktivno koriste u tekućim postupcima tužiteljstva Mehanizma. Materijal se, također, koristi u pružanju pomoći nacionalnim vlastima u predmetima koji se vode pred domaćim sudovima'', rečeno je Avazu u MICT-u.

Precizirano je i da se određeni dokument može naručiti e-mailom ili poštom. Zahtjeve treba uputiti na [email protected]. U arhiv se može ući samo uz najavu. Kako bi se arhivi vremenom učinili još pristupačnijim, u Mehanizmu rade na katalogiziranju.

''Da bi dobili pristup toj bazi, korisnici se prvo moraju registrirati na ovoj stranici, tako što će navesti svoju e-mail adresu i kreirati lozinku. Nakon što se registriraju, mogu pristupiti bazi bilo kada i s bilo kojeg mjesta'', kažu za Avaz u Službi za informiranje.

Za one koji se ne mogu, ne umiju ili ne žele tako registrirati, postojat će informacijski centri.

Zanimljivo je da informacijski centri neće štampati dokumente sadržane u arhivima.

Kopirati
Drag cursor here to close