Brammertz

Haag nije dobio dokaze da su stotine tisuća Srba bili žrtve

Tajništvo Haaškog tribunala trenutno vodi istragu o samoubojstvu Slobodana Praljka, koji je popio otrov u sudnici, te da će zaključci biti predočeni prije 31. prosinca.
Vijesti / Politika | 27. 12. 2017. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz izjavio je kako, iako neki tvrde da su stotine tisuća Srba bili žrtve ratnih zločina tijekom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, ni haaško tužiteljstvo, ni bilo koji drugi međunarodni sud nikada nisu dobili dokaze u vezi s tim.

"Nama u Tužiteljstvu i našim kolegama koji rade na nacionalnoj razini jako je stalo do pravde za srpske žrtve, kao što nam je stalo i do pravde za sve žrtve. Ali često izgleda da političari samo žele iskoristiti žrtve u političke svrhe", rekao je Brammertz za Večernje novosti.

Na pitanje zašto nitko nije osuđen za stotine tisuća protjeranih i ubijenih Srba tijekom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, od Hrvatske, preko BiH do Kosova i Metohije, Brammertz je rekao kako su neki pojedinci procesuirani, ali da ima još postupaka koji se vode pred nacionalnim sudovima, naročito u BiH, gdje su u tijeku važni predmeti za zločine počinjene u Posavini i u Konjicu.

Brammertz je rekao kako haaško tužiteljstvo nije zadovoljno ishodom predmeta Ante Gotovine, Mladena Markača, Ramuša Haradinaja, Nasera Orića i Momčila Perišića, jer je, kako kaže, predočilo najbolje dokaze koji su bili na raspolaganju da su zločini počinjeni.

"Važno je da se kaže da smo u svim tim predmetima dokazali da su se zločini dogodili, tako da će materijal iz tih predmeta biti koristan nacionalnim tužiteljstvima ako budu željeli nastaviti s procesuiranjem tih zločina", dodao je Brammertz, prenijela je Srna.

Odgovarajući na pitanje kako to da praktično nitko nije odgovarao iz vrha bosanskih muslimana, s obzirom na to da je zločina bilo na svim stranama, Brammertz je podsjetio da je osuđen, između ostalih, načelnik Glavnog stožera Armije BiH Rasim Delić za zločine koje su počinili mudžahedini pod njegovim zapovjedništvom i general Enver Hadžihasanović za zločine u srednjoj Bosni.

Dodao je kako Tajništvo Haaškog tribunala trenutno vodi istragu o samoubojstvu Slobodana Praljka, koji je popio otrov u sudnici, te da će zaključci biti predočeni prije 31. prosinca.

"S obzirom na to da je Praljak osuđen za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, možemo se samo nadati da ga nitko neće slaviti kao nacionalnog heroja", rekao je Brammertz.

Komentirajući sve dosadašnje smrti u Haagu, od Milana Kovačevića i Slavko Dokmanovića, preko Milana Babića, Slobodana Miloševića i Zdravka Tolimira, Brammertz je rekao da su neki od tih ljudi počinili samoubojstvo, a drugi preminuli od bolesti ili starosti, te da se to "događa u svim pravosudnim sustavima u svijetu".

Tvrdi kako je standard medicinske njege koja se pruža pritvorenima u Haagu vrlo visok.

Brammertz navodi da je zadovoljan radom Haaškog tribunala i tužiteljstva u proteklih 24 godine i ističe da je ovaj sud "svojim presudama napisao veliki dio povijesti sukoba u bivšoj Jugoslaviji, kao i da je radio neovisno i nepristrano".

"Mislim da je pravda ostvarena kroz postupke, ali uvijek kažem - ovo pitanje treba se postaviti žrtvama", rekao je Brammertz i dodao da ne misli da Haaški tribunal izravno vodi k pomirenju naroda u bivšoj SFRJ, ali da je utvrđivanje odgovornosti preduvjet za pomirenje.

Kopirati
Drag cursor here to close