Bihać

Stigao novi kontingent pomoći za migrante od 'Merhameta'

Taj kontingent pomoći osigurala je dugogodišnja 'Merhametova' partnerska organizacija 'Helping hand', čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama.
Vijesti / Flash | 19. 01. 2021. u 14:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: HO  / Podjela pomoći migrantima u Bihaću

Izaslanstvo HO Muslimansko dobrotvorno društvo 'Merhamet' MDD koju je predvodio predsjednik te humanitarne organizacije Kenan Vrbanjac posjetila je danas migrante u kampu 'Lipa' u Bihaću. 'Merhamet' je migrantima uručio dio pomoći vrijedne više od 30.000 konvertibilnih maraka, a ostatak će toj populaciji dijeliti i narednih nekoliko dana.

Radi se o ćebadima, donjem rublju, potkošuljama, čarapama, kišnim kabanicama, astro-folijama, kao i o obrocima koji sadrže hljeb, razne vrste konzervi, mlijeko, flaširanu vodu, sokove i hurme.

Taj kontingent pomoći osigurala je dugogodišnja 'Merhametova' partnerska organizacija 'Helping hand', čije je sjedište u Sjedinjenim Američkim Državama.

Predsjednik 'Merhameta' Kenan Vrbanjac izjavio je da je ta humanitarna organizacija, nakon najnovije eskalacije migrantskim krize u BiH odnosno u Bihaću, dosad osigurala pomoć za imigrante u kampu 'Lipa', u vrijednosti višoj od 80.000 KM, dobrim dijelom u suradnji sa Islamskom zajednicom u BiH.

''Čim su se stvorili uvjeti za to i nakon što su migranti, poslije višednevnog odbijanja hrane, odustali od takve vrste prosvjeda, 'Merhamet' je već bio na terenu. Naš Regionalni odbor u Bihaću, koji već tri godine pomaže migrante u Unsko-sanskom kantonu, već je danima angažiran u kampu 'Lipa' gdje migrantima (u koordinaciji sa Crvenim križem USK) dijeli doručak i ostalu vrstu pomoći, zavisno od dogovora i rasporeda koji mu, zavisno od dana, pripada'' - kazao je Vrbanjac.

Početkom januara Vrbanjac je, na sastanku sa predsjednikom Crvenog križa BiH Huseinom Kličićem u Bihaću, dogovorio model saradnje te dvije organizacije u pomaganju migrantima u kampu 'Lipa'.

Kako je kazao Vrbanjac, 'Merhamet' kao najveća humanitarna organizacija u BiH, koja je najorganiziranija i ima najjaču infrastrukturu, ne može ostati po strani i ignorirati problem sa migrantskom krizom u našoj državi.

''Osim toga potrebna je pomoć toj populaciji, koja je uglavnom ne svojom voljom napustila svoje domove. Ne možemo te ljude ostaviti da gladuju i da se smrzavaju. Stoga će im 'Merhamet' pomagati, shodno svojim mogućnostima. Nažalost, dosad od države i IOM-a nismo imali pomoć, iako smo se obraćali toj međunarodnoj organizaciji.

Svu pomoć migrantima dosad smo osigurali iz naših osobnih resursa, ali i zahvaljujući partnerima i donatorima. 'Merhamet' u svojih 30 kuhinja i njihovih punktova svakodnevno hrani 8.000 socijalno ugroženih građana i ne smijemo ugroziti njihovu egzistenciju jer im je 'Merhamet' jedino utočište'' - naglasio je Vrbanjac.

Kako iz 'Merhameta' podsjećaju, ranije je na spomenutom sastanku u Bihaću predsjednik Crvenog križa BiH Husein Kličić kazao da je 'Merhametova' pomoć dragocjena te da je 'Merhamet', pogotovo Regionalni odbor Bihać i njegov ravnatelj Alen Prošić, mnogo pomogao Crvenom križu sve vrijeme migrantske krize u USK, koja traje već tri godine.
Kenan Vrbanjac je istakao da je 'Merhamet' od početka migrantske krize u BiH uključen u pomaganje toj populaciji.

'' 'Merhamet' je pripremom obroka, podjelom odjeće, obuće, ćebadi i higijenskih sredstava pomagao migrantima u USK, te Tuzli, Sarajevu i Mostaru. Prije toga, dok migrantski val još nije bio zahvatio našu državu, pomagali smo migrante u Srbiji, čak i u Hrvatskoj. Isto tako, 'Merhamet' je šest godina zaredom pomagao migrante i sirijske izbjeglice na tursko-sirijskoj granici za koje je dosad dopremio oko 700.000 kilograma kurbanskog mesa. I dalje ćemo pomagati ovim unesrćenim ljudima koliko je to u našoj mogućnosti jer naša obaveza i naša misija je brinuti o čovjeku u nevolji'' - poručio je Vrbanjac, navodi Služba za odnose s javnošću HO 'Merhamet' MDD.

Kopirati
Drag cursor here to close