Hitno

Švicarska šalje pomoć migrantima u BiH

Stotine ljudi, uključujući djecu, spavaju vani na niskim temperaturama u BiH, što je i razlog za pomoć, a kako bi se izbjegla humanitarna i epidemiološka katastrofa i spasili životi.
Vijesti / Flash | 15. 01. 2021. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švicarska agencija za razvoj i suradnju (SDC) podržala je Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) sa 452.000 KM za pružanje neposredne pomoći za najmanje 2.000 migranata i azilanata koji su u pokretu širom Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Stotine ljudi, uključujući djecu, spavaju vani na niskim temperaturama u BiH, što je i razlog za pomoć, a kako bi se izbjegla humanitarna i epidemiološka katastrofa i spasili životi.

Najugroženijim osobama osigurat će se 1.800 osnovnih pomoćnih predmeta, poput pokrivača, vreća za spavanje, prostirki i plastičnih plahti, 8.000 paketa suhe hrane, 6.000 kompleta osobne zaštitne opreme i 2.000 higijenskih i epidemioloških artikala kako bi se smanjio rizik od infekcija i spriječilo širenje COVID-19.

Pored toga, interventni mobilni timovi pružit će prvu pomoć za 1.000 osoba, uključujući trijažu i upućivanje na specijalističko liječenje. Ova će pomoć ublažiti patnju migranata koji borave izvan formalnih skloništa ili su u pokretu, nedostatak pristupa uslugama i suočavanje s teškim vremenskim uvjetima i spriječiti širenje bolesti, uključujući COVID-19, među migrantima i lokalnim stanovništvom.

"Ovi ljudi spavaju u šumama na otvorenom, u napuštenim zgradama i nemaju pristup čistoj vodi, hrani i osnovnoj zdravstvenoj zaštiti. Izbijanje pandemije COVID-19 pogoršava situaciju za sve ljude koji žive u Bosni i Hercegovini, a migranti su izloženi još većem zdravstvenom riziku", navela je Barbara Datwyler Scheuer, direktorica za suradnju pri Veleposlanstvu Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Kazala je da Švicarska poziva i snažno potiče vlasti u BiH na svim razinama da pojačaju napore na pružanju hitne pomoći i da se dogovore o dugoročnom, održivom rješenju trenutne migrantske krize.

"I dalje smo posvećeni pružanju podrške Bosni i Hercegovini u upravljanju izazovnom migrantskom krizom i situacijom u javnom zdravstvu u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava", poručila je.

Od 2018. godine, Švicarska sa preko 5,5 milijuna KM daje doprinos lokalnim organizacijama civilnog društva, UNHCR-u, Caritasu Švicarske, Crvenom križu Švicarske i Danskom vijeću za izbjeglice (DRC) za pružanje osnovnih i medicinskih usluga, te za nadogradnju i jačanje usluga domova zdravlja, uključujući i odgovor na pandemiju COVID-19, kako bi se poboljšali životni uvjeti migranata i lokalnog stanovništva

Kopirati
Drag cursor here to close