Otkud novac?

'Srebrena malina' pokrenula carinski postupak za 20 respiratora

Obzirom na to da su ovoj firmi čiji je vlasnik Fikret Hodžić blokirani računi nejasno je kako će i tko uplatiti PDV.
Vijesti / Flash | 27. 05. 2020. u 19:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poduzeće "Srebrena malina" je pokrenulo carinski postupak za 20 respiratora koji su u srijedu stigli avionom na Aerodrom Sarajevo, potvrdio je Ratko Kovačević iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Kazao je da su nas podnijeli carinsku prijavu za ovih 20 respiratora i sada treba da uplate 265.131KM obaveza po osnovu uvoznih trošarina, piše Klix.

Preostalih 20 respiratora koje je je kupila Vlada Federacije BiH stiglo je na sarajevski aerodrom, a da bi izašli iz carinskog nadzora, odnosno bili uvezeni u BiH prvo mora biti plaćen PDV za njih.

Obzirom na to da su ovoj firmi čiji je vlasnik Fikret Hodžić blokirani računi nejasno je kako će i tko uplatiti PDV. I sam Hodžić je javno rekao da firma nema dovoljno novca, ali i to da je od Suda BiH tražio da mu se odobre sredstva sa računa kako bi izmirio obaveze.

Prilikom dolaska prvih 80 respiratora, Srebrena malina je izvršila sve obaveze obzirom na to da respiratori ne bi mogli izaći iz carinskog postupka da PDV nije uplaćen. Na račun UNO-a BiH tada je uplaćeno 1.078.878 KM, piše Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close