Nove mjere

Srbija: Od danas po dva policajca u svakoj školi

Policajci će dežurati tijekom čitavog nastavnog dana u obje smjene.
Vijesti / Flash | 08. 05. 2023. u 13:06 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenike u svih 1.800 škola u Srbiji danas su, osim nastavnika, dočekala i dva policajca. Pojačano prisustvo policije u školama jedna je od državnih mjera donesenih nakon masovnog ubojstva u beogradskoj Osnovnoj školi ''Vladislav Ribnikar'' 3. svibnja.

Učenike niške škole "Negoš'', koju je posjetila ekipa Anadolije, prisustvo policije ne uznemirava, a roditeljima i zaposlenima, kako kažu, uliva sigurnost.

Dvije smjene

Policajci će dežurati tijekom čitavog nastavnog dana u obje smjene.

"Od danas dva policajca dežuraju svo vrijeme. Dolaze prije osam sati i ostaju do kraja popodnevne smjene'', kaže direktor Osnovne škole "Njegoš'' Bojan Krstić.

Školu je do danas posjećivao jedan policajac, koji je i član Tima za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

"Svakodnevno je dolazio jedan školski policajac, ujutro, oko velikog odmora. Obilazio je školu, provjeravao da li ima nekih materijalnih šteta u dvorištu, da li se dogodilo nešto u školi i tako dalje. U dobroj smo suradnji s policijom, a ovaj nemili događaj je to malo pojačao, sada je vrijeme koje provedu u školi duže'', kaže Krstić.

Nema informaciju do kada će pojačane mjere sigurnosti u školama trajati.

Osjećaj sigurnosti

"Stalno smo na vezi sa našom školskom upravom, a ona sa Ministarstvom prosvjete, tako da pratimo njihova uputstva i preporuke'', govori Krstić.

Roditelji se zbog prisustva policije u školama osjećaju sigurnije. Ukolliko i sami imaju prijedloge za povećanje sigurnosti djece, moći će da ih iznesu na Vijeću roditelja.

"Za večeras smo zakazali Vijeće roditelja sa po jednim članom iz svakog odjeljenja. Mi ćemo njima prenijeti ono što poduzima škola, a želimo da čujemo i glas roditelja kako bi ta interakcija škola – roditelji – ministarstvo bila uvezana i kako bismo svi zajedno poduzeli ono što je najbolje i najkvalitetnije u interesu naše djece'', dodaje Krstić.

Foto: Anadolija / Po dva policajca u svakoj školi

Prema njegovim riječima, od roditelja i zaposlenih do sada su stizali različiti prijedlozi.

"Oni koji su uplašeni zagovaraju da se neko vreme ne ide u školu. Ima onih koji traže krivce i misle da će problem riješiti smjena nekog ili neki sveopći bunt, ali i onih od kojih očekujemo konstruktivno rješenje. Ja sam mišljenja da smo kao društvo generalno zakazali, od devedesetih godina prošlog stoljeća, ratnih godina, kada se razmišljanje na temu vaspitanja djece nekako zanemarilo, pa i sada kada je različit štetan sadržaj dostupan na internetu i u medijima'', govori Krstić.

Podsjetimo, dan poslije masovnog ubojstva u školi u kom je učenik sedmog razreda ubio osmero učenika i radnika osiguranja, u selima kod Smedereva i Mladenovca dvadesetjednogodišnjak je ubio osam osoba.

Foto: Anadolija / Po dva policajca u svakoj školi

Predaja oružja

Zbog ovih događaja prisustvo policije pojačano je na svim javnim mjestima, u tržnim centrima, u parkovima, na trgovima...

Jedna od državnih mjera je i akcija predaje oružja. Od danas do 8. lipnja građani treba da policiji predaju neregistrirano oružje i to mogu učiniti bez posljedica, krivične odgovornosti i dokazivanja porijekla oružja, poslije čega će, najavljuju, uslijediti oštre kazne.

Ministar prosvjete Branko Ružić jučer je podnio ostavku.

Kopirati
Drag cursor here to close