''Nek smo vas pobili'

Srbija 'nagradila' studentice koje su veličale ratne zločince

Studentice će nakon skandaloznih izjava svoje školovanje nastaviti u Beogradu.
Vijesti / Flash | 15. 07. 2023. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / Nagrada za veličanje ratnih zločinaca

Valentina Vujičić i Slađana Todić, studentice Fakulteta kriminalistike, kriminologije i bezbjednosnih studija Univerziteta u Sarajevu koje koje su prethodnih dana bile u fokusu javnosti zbog podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću i negiranja genocida u Srebrenici danas su u Istočnom Sarajevu imale konferenciju za medije, piše N1.

Naime, priopćeno je da će pomenute studentice nakon skandaloznih izjava svoje školovanje nastaviti u Beogradu.

Generalni direktor tvrtke ''Sarajevo-gas'' Nedeljko Elek rekao je da će, na poziv direktora Sigurnosno- informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina, Slađana i Valentina studiranje nastaviti na Akedemiji za nacionalnu sigurnost u Beogradu.

''Slađana i Valentina bit će stipendistice države Srbije i bit će im osiguran smještaj u studentskom domu, dok će ostatak financijskih troskova studija snositi poduzeće Sarajevo- gas'', rekao je Elek.

Tužiteljstvo BiH zatražilo je od Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo materijal u vezi s dvije studentice, od kojih je jedna na društvenim mrežama podigla tri prsta, a druga objavila fotografiju generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na dan obilježavanja 28 godina od počinjenog genocida u Srebrenici. Jedna od studentica je napisala i komentar ''Nek’ smo vas pobili''.

Iz županijskog MUP-a su priopćili da se Tužiteljstvo BiH izjasnilo da se ovaj slučaj kvalificira kao krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Veličanje ratnih zločina je prema Krivičnom zakonu BiH krivično djelo.

Kopirati
Drag cursor here to close